Nu combina niciodată aceste alimente la masă. Mulți aleg să mănânce banalul șnițel cu cartofi, care se află pe fiecare meniu al restaurantelor, iar cei mai aprigi doritori sunt chiar copiii.
Combinaţia de proteine (carne) şi carbohidraţi (cartofi, pâine) e o adevărată lovitură pentru stomac. Sucurile gastrice sunt la limită și abia pot face faţă digestiei, iar alimentele vor fermenta vreme îndelungată în stomac. De altfel, apar balonarea şi flatulenţa. Cel mai bine este să combinaţi proteinele (din carne, lactate, brânzeturi) cu legume.
Fructele sunt alimentele care se digeră într-un timp mai scurt, însă atunci când le combini cu alte alimente timpul se măreşte. Acestea fermentează şi apare senzaţia de balonare. De aceea nu ar trebui niciodată consumate ca desert la masă, ci ca gustare, între mese, singure, neasociate cu alte produse. Se pot consuma fie cu cel puţin o oră înainte de masă, fie la trei ore după masă.
O altă combinaţie nefastă este aceea dintre două tipuri de proteine: de exemplu, carne şi brânză sau ouă şi carne. Da, puiul cu sos gorgonzola e delicios, la fel şi ouăle ochiuri cu bacon (aici intră în combinaţie şi grăsimile), dar e bine să apară în meniu cât mai rar. O masă bogată în proteine este greu digerată, sistemul digestiv depune efort, ceea ce înseamnă mai puţine energie pentru organism. Iar când organismul e lipsit de energie, cere zahăr.
Grăsimile şi carbohidraţii nu fac nici ele casă bună… pentru stomac. Cartofii prăjiţi sau pâinea cu unt sunt, de asemenea, preferatele oamenilor din întreaga lume, dar recomandarea specialiştilor este să le consumăm rar. Atunci când consumăm cantităţi mari de grăsimi, tranzitul intestinal încetineşte, iar digestia devine greoaie. Cele mai recomandate grăsimi sunt cele provenite din uleiul de măsline sau acizi graşi din avocado, somon, seminţe, nuci etc.
Citește și: Dieta cu iaurt si mere, metoda super-rapida sa scapi de pana la 5 kg