Alimentele care conțin grăsimi trans au devenit din ce în ce mai frecvente în dieta românilor. Grăsimile trans pot fi adăugate artificial sau apar în mod natural în anumite alimente.
Mihaela Bilic a dezvăluit secretul. Ce conține, de fapt, slănina: E o sursă de grăsime sănătoasă!
Grăsimile trans naturale se găsesc în cantități foarte mici în anumite produse de origine animală. Pe de altă parte, grăsimile trans adăugate artificial se formează ca urmare a unei reacții chimice și sunt incluse într-o varietate de produse alimentare în timpul procesului de fabricație.
Există studii care sugerează că ambele tipuri de grăsimi trans pot crește riscul de boli cardiovasculare prin creșterea colesterolului. Există, de asemenea, unele dovezi că grăsimile trans artificiale pot induce inflamație, care pot contribui și la boli cardiovasculare. Din această cauză, grăsimile trans ar trebui să fie limitate în dieta ta.
Grăsimile trans sunt produse printr-un proces de utilizare a căldurii și presiunii pentru a adăuga molecule de hidrogen în uleiurile vegetale. Acest lucru modifică proprietățile chimice ale uleiurilor, permițându-le să se solidifice la temperatura camerei, permițând o durată de valabilitate mai lungă și stabilizând aroma alimentelor în care sunt adăugate.
Grăsimile trans se găsesc adesea printre aditivii din alimente. Grăsimile trans sunt cunoscute și ca „uleiuri/grăsimi parțial hidrogenate”.
Se știe că grăsimile trans cresc colesterolul și, prin urmare, cresc șansele de a dezvolta boli cardiace, accident vascular cerebral, disfuncție hepatică, diabet de tip 2, Alzheimer
De asemenea, s-a demonstrat că grăsimile trans sunt legate de infertilitatea la femei.
Acizii grași trans nu numai că cresc colesterolul LDL rău, dar reduc și colesterolul HDL sănătos.
Cercetările au arătat, de asemenea, o posibilă legătură între grăsimile trans și sensibilitatea redusă la insulină. Este cunoscut că grăsimile trans sunt semnificativ mai dăunătoare decât grăsimile saturate (grăsimile animale).
Ce alimente conțin grăsimi trans?
Alimentele care pot conține grăsimi trans sunt de obicei alimente dulci, pe bază de carbohidrați sau cele cu termene de valabilitate relativ scurte.
Grăsimile trans sunt de obicei prezente în următoarele alimente: margarină, uleiuri vegetale, prăjituri, gogoși, produse de patiserie, înghetata, pâine, fast food.
Untul și untura
O alternativă a grăsimilor trans luată în considerare este întoarcerea la utilizarea grăsimilor saturate de la animale – cum ar fi untul și untura – dar în cantități mici.
Cum trebuie să mănânci de fapt slănina de porc! Greșeala imensă care o face toxică
Uleiurile vegetale
Încă o altă opțiune este să reexaminați utilitatea grăsimilor vegetale saturate precum uleiurile de palmier, miez de palmier și de nucă de cocos, sau uleiul de măsline.
Avocado
Mănâncă-l pe sandviș sau servește-l în salate. Avocado este gustos și benefic pentru inima ta și poate ajuta la simptomele osteoartritei, datorită grăsimilor sănătoase.
Semințele de dovleac
Semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui și semințele de susan au grăsimi „bune”, care pot scădea colesterolul. În general, grăsimile care provin din plante sunt mai sănătoase decât cele din produse de origine animală