Egri Eduard, medicul specialist de medicină de familie, avertizează părinţii să nu administreze în niciun caz copiilor cu varicelă Ibuprofen sau Aspirină. „Pot agrava, în anumite cazuri, infecţii ale pielii sau ţesuturilor moi”, afirmă acesta.
Dr. Egri Eduard susţine că au început să apară cazuri de varicelă, iar mulţi părinţi au tendinţa de a administra un produs pe bază de ibuprofen copiilor pentru febră. Medicul atrage atenţia că aceste produse pot fi periculoase.
„Nu se recomandă administrarea de sirop pe bază de ibuprofen (Nurofen, Algin, Brufen, Mig, Paduden ca denumiri comerciale) copiilor diagnosticaţi cu varicelă pentru că pot agrava, în anumite cazuri, infecţii ale pielii sau ţesuturilor moi. Complet interzisă administrarea de Aspirină sau alte antiinflamatoare nesteroidiene”, a transmis medicul de familie Egri Eduard.
Cadrul medical le-a mai spus părinţilor români că pot folosi un produs pe bază de paracetamol pentru scăderea febrei sau în cazul în care copilul a intrat în contact cu un altă persoană cu varicelă.
„Dacă copilul dumneavoastră are febră şi ştiţi că a avut contact cu altă persoană sau copil cu varicelă (excluse situaţiile în care a avut varicelă sau este vaccinat împotriva varicelei), chiar dacă nu a apărut erupţia, folosiţi pentru scăderea febrei un produs pe bază de paracetamol”, precizează Egri Eduard.
Varicela este o boală contagioasă a copilăriei. Transmiterea bolii se face atât prin contact direct cu persoană infectată, cât şi pe cale aerogenă (strănut, tuşe). Copiii sunt cei mai susceptibili la infecţie din cauza colectivităţilor din grădiniţe şi şcoli, dar şi al sistemului imunitar slab din primii ani ai copilăriei. Vaccinarea reprezintă cea mai sigură modalitate de prevenţie a infecţiei.
Citește și Varianta Delta este la fel de infecţioasă ca varicela. „Războiul s-a schimbat”