Nu doar primatele sunt inteligente: Delfinii, câinii şi elefanţii au un tip diferit de inteligenţă

Nu doar maimuţele antropoide, primate ca şi omul, au un creier complex, capabil de comportament inteligent. Delfinii, câinii şi elefanţii ne pot învăţa câte ceva despre nişte creiere fundamental diferite faţă de cel al primatelor, dar dotate cu o inteligenţă de multe ori similară.
Romania TV
26 iun. 2012, 09:39
Nu doar primatele sunt inteligente: Delfinii, câinii şi elefanţii au un tip diferit de inteligenţă

Conexiunile neuronale din creierul delfinilor se realizează într-un mod fundamental diferit faţă de cele din creierul primatelor, în special în regiunea neocortexului, centrul unor funcţii înalte, aşa cum ar fi înţelegerea şi gândirea conştientă, potrivit Agerpres.

Delfinii sunt nişte rude atât de îndepărtate ale oamenilor încât trebuie să ne întoarcem înapoi în timp cu 95 de milioane de ani până la identificarea unui strămoş „cât de cât” comun. Însă atunci când vine vorba de inteligenţă, comportament social şi comunicare, unii cercetători susţin că delfinii sunt la fel de apropiaţi de oameni ca şi maimuţele antropoide. Sau poate chiar mai apropiaţi.

Delfinii înţeleg concepte abstracte, precum cel de zero. Ei pot face orice poate face şi un cimpanzeu sau bonobo” susţine Lori Marino, specialistă în neurologie de la Emory University şi expertă în comportamentul deflinilor. „Delfinii sunt extraordinar de diferiţi faţă de noi şi totodată extraordinar de asemănători”, mai adaugă ea.

În ultimii ani, cercetătorii specializaţi în comportamentul animalelor au ajuns la concluzia că inteligenţa acestora nu are nicio legătură cu apropierea lor anatomică faţă de oameni. Nu trebuie să faci parte din clasa primatelor pentru a fi dotat cu inteligenţă.

Creierul delfinilor nu seamănă deloc cu creierul oamenilor, precizează Marino. Însă, mai adaugă ea, „cu cât afli mai multe despre delfini, cu atât îţi dai seama că au într-adevăr capacitatea de a raţiona şi caracteristicile cognitive pe care le atribuim unei persoane”. Delfinii se recunosc în oglindă şi au simţul identităţii sociale. Ei ştiu cine sunt, atât individual cât şi ca apartenenţă la un grup sau familie. Ei interacţionează şi înţeleg ideea de sănătate şi de boală, au sentimente faţă de alţi delfini, şi comunică atât de rapid unii cu alţii încât parcă ar fi interconectaţi, mai explică Marino.

Inteligenţa animală „nu este un lucru liniar”, susţine cercetătorul Brian Hare, de la Duke University, care studiază inteligenţa la bonobo şi la câini. „Trebuie să ne gândim la inteligenţă ca la o trusă de scule. Unele animale au un ciocan extraordinar, în timp ce altele au o şurubelniţă uluitoare”, mai adaugă el.

Pentru câini, principala unealtă a inteligenţei lor este observaţia obsesivă a oamenilor şi abilitatea de a înţelege comunicarea umană. Spre exemplu, câinii urmăresc semnalizarea făcută de om atât de bine, încât înţeleg dacă este făcută cu mâna sau cu piciorul, capacitate pe care, spre exemplu, cimpanzeii nu o au, conform lui Hare, autorul unei cărţi intitulate „The Genius of Dogs” (Geniul câinilor).

Apoi mai sunt şi elefanţii. Aceştia sunt capabili de empatie unii cu alţii, se ajută şi colaborează pentru rezolvarea diferitelor sarcini. Într-un joc clasic de cooperare, în care animalele primesc de mâncare doar dacă trag de capetele opuse ale unei frânghii, elefanţii au învăţat să facă acest lucru mult mai rapid decât cimpanzeii, conform cercetătorului Josh Plotnik de la Fundaţia Golden Triangle Asian Elephant din Thailanda.

Elefanţii se descurcă mai bine decât maimuţele în situaţii care necesită empatie, cum ar fi salvarea unui seamăn aflat în pericol, mai susţine Plotnik. În mediul lor natural au fost consemnate situaţii în care mai mulţi elefanţi au colaborat pentru ajutarea unui seamăn care a căzut într-o groapă din care nu mai putea să iasă.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Irinel Columbeanu, planuri neașteptate. Ce face fostul milionar de Paște
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Mamma mia, ce RUȘINE! Vedeta din România care a fost pozată cu mâna fix în... zona INTERZISĂ în public
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Răsturnare de situație! Călin Georgescu a revenit cu un mesaj important
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți