Și oricât de ciudat vi s-ar părea, decizile astea importante se iau vis-a-vis de Parlament în biroul unui domn pe care nimeni nu o să-l vadă niciodată la televizor și al cărui nume nu spune mare lucrur în spațiul public. Vorbesc de secretarul de stat de la finanțe, Gheorghe Gherghina, despre care se spune că e singurul român care știe să facă bugetul. Nu știu și nu cred că e adevărat, dar așa spune legenda.
Joi seara în biroul domnul Gherghina au fost la negocieri mai mulți miniștri. Negocieri e mult spus. Căci nu prea e de unde. Domnul Gherghina le-a comunicat ce bani sunt – de fapt nu sunt – și apoi s-a lăsat cu răcnete și plânsete.
În prima formă de buget dispar multe dintre drepturile bugetarilor. Dispar și multe dintre bugete. De exemplu, la educație ar fi bani doar pentru jumătate din ce prevede legea, adică pe undeva la 2,5 – 3% din PIB. Ce să se taie atunci? De unde să se dea? De exemplu, banii de naveta profesorilor nu se dau de doi ani. Și nici anul ăsta nu cred că se vor da. Să vedem dacă vor fi bani pentru transportul copiilor de la sate.
Istoria poate să continue, mai ales că lumea mai e cu ochii în sarmale și la rând la băutură pe la supermarket-uri.
De altminteri, prim-ministrul a folosit momentul cel mai potrivit pentru vești proaste, căci nimeni nu bagă lucrurile astea în seamă.
„Vor fi decizii care nu ne vor atrage laude, prin care vom supăra oamenii”, spune prim-ministrul Victor Ponta.
L-am întrebat joi la Ultima Oră la ce se referă și mi-a răspuns că nu vor fi decizii care se referă la majoritatea populației, ci mai curând destinate aparatului administrativ. Totuși, miniștrii au liber la restructurări, a se citi disponibilizări și sigur se va umbla prin drepturile speciale ale diverselor categorii de bugetari.
O să auziți din nou de salariile nesimțite, dar în altă formă. De altminteri, Victor Ponta a și dat un exemplu: generalii din Ministerul de Interne nu vor mai primi aceleași drepturi ca și agenții din stradă. Vor fi un soi de tăieri, dar mult mai nuanțate decât ale guvernării Boc și nu discutăm de pensii și salarii, ci de drepturi suplimentare și sporuri.
Mesajul lui Victor Ponta e direcționat și către cei care la aceeași oră erau în biroul lui Gherghina. De genul: nu vă repeziți să spargeți banca și mai ales nu vă aruncați să vă puneți toți piloșii prin funcții că o sa fie nasol. De văzut dacă o să-i iasă, mai ales că foamea e mare pentru cei mai mulți dintre ei.
Dar și sacul pe măsură de gol. Unul câte unul, în perioada viitoare, vor mai apărea astfel de anunțuri. O să vină și FMI-ul care o să mai taie câte ceva sau va fi folosit scuză pentru diverse tăieri. Primele răcnete publice o să le auziți în ședințele pe buget pe la jumătatea lui ianuarie. Nu de la PDL care e în agonie și care mai are să-și taie venele. Vor țipa în primul rând cei de la PNL, apoi liderii din județe, după care sindicatele. Ponta va trebui să le țină piept.
Valul de simpatie la adresa premierului va scădea odată cu primăvara. L-ar mai putea ține în loc un set spectaculos de măsuri pentru zonă privată și o eventuală scădere a impozitelor. Dar ea, știm bine, nu ascunde decât mărirea pragurilor de la 16, 12 și 8% în anii viitori, cel mai probabil în 2014.
Întreaga retorică publică se va schimba, ușor-ușor, către vară, când România va începe să realizeze că are în față cel mai dificil an economic din istoria recentă. Iar sarcina guvernului va fi una ingrată.
Politic însă, USL mai are un as în mânecă. Paradoxal, acesta se numește Traian Băsescu. Dacă lucrurile vor merge cu adevărat prost, iar cifrele o vor lua razna, Traian Băsescu va zbura de la Cotroceni într-o nouă suspendare. Cineva va trebui să plătească nemulțumirile, iar gura mare a președintelui șI faptul că nu va sta potolit în lunile viitoare vor fi argmente perfecte. Cred că septembrie va fi o lună perfectă pentru o suspendare cu scandal.. E un scenariu pe care premierul îl infirmă: “nu vor fi alegeri anul viitor”. Ministrul de interne Radu Stroe e politician bătrân: “mai vedem noi”. Eu zic doar că liniște nu o să avem nici în 2013.