Lipsa somnului sau calitatea proastă a somnului de noapte cu noapte reduce capacitatea omului de a fi recunoscător – practic, ne face să fim mai puţin recunoscători faţă de parteneri, să le vedem şi aprecia mai puţin calităţile pe care le au. Şi ţineţi cont! Persoanele recunoscătoare pentru ce au sunt, de regulă, mai fericite şi mai sănătoase psihic şi fizic decât cele care nu ştiu să aprecieze ce au lângă ele şi se văicăresc tot timpul. De altfel, numeroase studii au arătat că persoanele cu grad ridicat de recunoştinţă faţă de lucrurile bune pe care le au sunt cele care dorm bine şi suficient de mult pentru a fi odihnite.
În relaţiile de cuplu, este foarte uşor să uiţi, să treci cu vedere tot ce face partenerul pentru ţine, iar societatea de azi, din păcate, nu funcţionează astfel încât să ne permită să dormim suficient pentru a putea fi în stare să zâmbim a două zi când găsim cafeaua deja făcută şi servită când ne trezim. De fapt, persoanele care dorm prost, nu se odihnesc suficient nu manifestă recunoştinţă pentru binele care i se face (chiar şi acea cafea!) şi se simt, la rândul lor, mai puţin apreciate de partener, tocmai pentru că nu au capacitatea de a deschide ochii şi a vedea gesturile frumoase ale partenerilor.
Pentru remedierea situaţiei, ideal ar fi să dormim suficient de mult şi de bine. Uşor de zis, greu de făcut! Însă există metode prin care putem creştem nivelul de conştientizare cu privire la lucrurile bune care ni se fac şi le face celor dragi sau în relaţia de cuplu.
Înainte de toate, trebuie însă înţeles şi asimilat faptul că un somn prost te face irascibil şi mai puţin apreciativ faţă de cei din jur, deci o parte dintre problemele relaţionale se prea poate să aibă drept cauza şi faptul că dormim insuficient.
Ulterior, pentru a înnodă relaţia şi a va reaminti de voi, care eraţi la început, puteţi “repune” în aplicare unele mici gesturi pe care le făceaţi cu siguranţă când eraţi mai odihniţi:
1. Întreabă un singur lucru: “Cum ţi-a fost ziua?”
Sună a clişeu, dar chiar dacă răspunsul celui întrebat este “Ahhhh”, acesta tot se va simţi uşor eliberat că i s-a pus întrebarea şi a putut să-şi vocifereze un pic nemulţumirea. Pe lângă asta, partenerul căruia i se pune această întrebare percepe interesul partenerului care întreabă faţă de starea lui. Mai mult, dacă întrebarea nu este pusă de îndată ce se intră pe uşa în casă, cu atât mai bine. După masă, după dus, după câteva momente de linişte, băgaţi în pat, sub aşternuturi poate fi pusă întrebarea “Şi? Cum ţi-a fost ziua?” pentru că cei căruia i se adresează aceste cuvinte este mai liniştit şi poate spune pe scurt ce îl apasă, eliberându-se de povara psihică a zilei de muncă.
Continuarea pe Lyla.ro