Încasările şi plăţile în numerar se vor putea efectua într-o limită zilnică de 50.000 de lei pe tranzacţie pentru persoanele fizice şi 10.000 de lei pentru firme. Prevederile nu se vor aplica însă şi contractelor de vânzare-cumpărare în rate. Actul a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, mai este nevoie doar de promulgarea preşedintelui pentru a intra în vigoare.
Citeşte şi: PRIMA CASĂ 2015. Beneficiarii vor putea cumpăra o nouă casă mai mare şi mai scumpă. Vezi CONDIŢIILE
Aceste prevederi nu se vor aplica în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se vor efectuă cu plata în rate, în condiţiile în care între firme şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare-cumpare cu plata în rate.
Citeşte şi:Unde se găsesc cele mai scumpe şi cele mai ieftine apartamente în Bucureşti. HARTA PREŢURILOR
Potrivit adevarul.ro, proiectul de lege prevede o serie de limite pentru încasările şi plăţile efectuate între firme şi între firme şi persoane fizice. Totuşi, există şi anumite operaţiuni cărora nu li se vor aplica respectivele plafoane, printre care se numără plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, plata în numerar a impozitelor şi taxelor şi retragerea de numerar de la bănci pentru plata salariilor.
Amenda pentru depăşirea plafoanelor: 10% din sumă Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările şi plăţile în numerar se va sancţiona cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 de lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va efectua de către organele Ministerului Finanţelor, ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale subordonate.
Unde nu se aplică plafoanele în numerar