Decizia guvernamentală de creştere a salariilor din sectorul public cu 10%, excepţie făcând salariile din sectorul sănătăţii şi educaţiei ce au beneficiat anterior de creşteri salariale, au împins în decembrie majorările de salarii din sectorul public la 24,7% (faţă de decembrie 2014) în comparaţie cu o creştere cifrată la 15,4% pentru perioada noiembrie 2014-noiembrie 2015, conform unui raport al ING Bank şi citat de digi24.ro.
Cele mai mari creşteri au fost sesizate în sectorul serviciilor, respectiv 14,3%, ceea ce reflectă o cerere domestică puternică, apreciază analiştii băncii.
Cele mai mici majorări au fost cele din sectorul industrial, anume 6.1%. Aceasta indică existenţa constrângerilor de competitivitate în acest sector.
Analiştii băncii notează că majorările salariale nu sunt un semn bun pentru competitivitatea pe termen lung a ţării noastre dacă acestea nu sunt acompaniate cu reforme structurale în arii relevante precum educaţia sau infrastructura ce ar putea impulsiona productivitatea.
”Capcana este aceea că actualul guvern tehnocrat ar putea fi interesat în astfel de reforme însă trebuie să balanseze şi interesul politicienilor de a recurge la politici populiste înainte de alegerile din 2016”.
Analiştii se aşteaptă ca tendinţele de creştere a salariilor în sectorul public să se menţină în acest an, însă avertizează că decalajele dintre productivitate şi salarii vor pune presiune pe inflaţie în sensul creşterii acesteia.