Simona Halep a câştigat anul trecut turneul de la Toronto, iar la Cincinnati s-a retras după victoria din primul tur. Având în vedere că nu va juca la cele două turnee, Simona va fi scoasă din clasamentul WTA.
Sportiva din Constanța speră totuși să revină la US Open, unde se află pe lista provizorie cu jucătoare acceptate. Momentan, Simona nu a primit un răspuns în cazul de dopaj, termenul anunțat de 2 săptămâni fiind depășit de mult.
Simona a disputat ultimul meci oficial pe 29 august 2022, contra Dariei Snigur, în primul tur de la US Open.
ITIA lămurește situația de moment a Simonei Halep în procesul de dopaj. În ultima perioadă au apărut tot mai multe informații care au vorbit despre faptul că Simona Halep este tot mai aproape de o revenire pe terenul de tenis. Un verdict nu a fost însă dat în procesul de dopaj al fostei lidere WTA, iar ITIA a oferit o reacție după toate zvonurile lansate în spațiul public.
Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a precizat într-un răspuns pentru Antena 3 că o decizie nu a fost luată în cazul Simonei Halep. „Vă promit că încă nu a fost pusă la dispoziția nimănui nicio decizie (n.r. în procesul de dopaj al Simonei Halep). În lista US Open, ea este marcată în mod clar ca fiind suspendată provizoriu și, prin urmare, dacă va rămâne suspendată, va fi retrasă. Dacă nu este, ea poate concura” – răspunsul ITIA pentru sursa citată.Un răspunsul oficial din partea Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb, ar urma să fie prezentat în următoarele zile.
Conform jurnalistului Daniel Radu, o jucătoare care execută o perioadă de suspendare nu poate să fie înscrisă automat la turneele de Grand Slam.
Astfel, ar exista două posibile variante pentru care românca ar putea reveni cât mai curând pe teren:
În cazul unui verdict favorabil Simonei Halep, este de așteptat ca ITIA să se adreseze Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.
De știut:
Simona Halep va părăsi clasamentul WTA. Jurnaliștii de la Tennis World USA titrează: „Simona Halep va părăsi clasamentul WTA, după ce a fost ‘ucisă’ de ITIA”. Ei fac referire la mesajul postat de fostul lider WTA și la faptul că sportiva noastră va dispărea în curând din TOPUL WTA.
„Să nu fiu lăsată să particip la niciun turneu 8 luni de zile. Acum știu că am ratat Australian Open, Roland Garros și Wimbledon. Ca să nu mai spun că am pierdut toate punctele și poziția din clasamentul WTA. Nu doar că mi-au ‘ucis’ reputația, ci și pe mine ca jucătoare profesionistă.„, scria Simona Halep, într-un mesaj postat pe Instagram pe 24 mai.
Conform noului clasament WTA, Simona Halep a coborât un loc şi este acum pe 55. Ea va părăsi ierarhia, după ce va ajunge la 0 puncte. Acest lucru se va întâmpla după turneul de la Montreal (9-15 august), pe care sportiva noastră l-a câștigat în 2022.
Jucătoarea din Constanța va rata întrecerea din Canada și nu își va putea apăra punctele câștigate anul trecut. Astfel,”Simo” va ajunge „pe 0” și va ieși din TOPUL WTA.
Simona Halep, în plin scandal de dopaj, a dat vestea pe Instagram
„Când va reveni pe teren, Simona Halep va fi nevoită să adune puncte din turneele ITF sau grație unor wild-card-uri, așa cum plănuiește să facă și Caroline Wozniacki, care a decis să revină pe teren.”, scriu jurnaliștii de la Tennis World USA.
Simona Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la Roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz, conform AFP.
Halep a comentat acest anunţ pe contul său de Instagram, jucătoarea în vârstă de 31 de ani spune că trăieşte ”cel mai negru coşmar” din viaţa sa de la anunţul suspendării, pe 7 octombrie, şi denunţa o formă de „hărţuire” din partea ITIA, pe care o acuză că a încercat să demonstreze că e vinovată de ceva ce nu a făcut niciodată.
Simona Halep (31 de ani, 55 WTA) este în așteptarea unui verdict pozitiv, după ce, la finalul lunii iunie, a fost audiată în procesul de dopaj la tribunalul Sport Resolutions de la Londra.
Cazul Simonei datează încă din luna octombrie a anului trecut, când fostul lider al clasamentului WTA a fost depistat pozitiv la substanța Roxadustat, la testele efectuate la US Open 2022. Până acum, în toate intervențiile pe care le-a avut în spațiul public, sportiva româncă a pledat nevinovată la acuzele lansate de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).
Dacă, totuși, va fi găsită vinovată, Halep ar putea primi o suspendare de 4 ani din tenis. De asemenea, în cazul unui rezultat negativ, punctele obținute de tenismena noastră vor fi șterse din clasamentul WTA în luna septembrie.
Substanţa roxadustat, la care a fost testată pozitiv jucătoarea română de tenis Simona Halep, anul trecut la US Open, este un medicament antianemie care face şi mai dificilă lupta împotriva dopajului în sport, a afirmat, joi, un expert elveţian.
Raphael Faiss, cercetătorul şef al Centrului de Cercetare şi Expertiză în ştiinţele antidoping la Universitatea din Lausanne, a afirmat că substanţa interzisă roxadustat reprezintă o problemă pentru autorităţile antidoping, scrie Agerpres.
”(Roxadustatul) nu este nou, a existat de la începutul anilor 2010, dar a fost disponibil doar în Asia”, a precizat Faiss pentru Reuters.
”Stimulează corpul ca şi cum ar fi la altitudine şi stimulează urcarea celulelor roşii, producând eritropoetină endogenă”, a explicat expertul elveţian.
Roxadustatul, care este detectabil la testele antidoping din 2017, are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, făcând dificil pentru ofiţerii de control antidoping să îi prindă pe eventualii trişori.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, după testul său pozitiv la US Open, românca negând categoric că ar fi luat conştient substanţa interzisă.
Simona Halep a fost audiată luna aceasta de Agenţia Internaţionale de Integritate a Tenisului (ITIA) la Londra, iar în perioada următoare ar urma să fie făcut un anunţ în acest caz. Iubitorii tenisului s-au inflamat după ce Halep a apărut pe o listă provizorie cu jucătoarele participante la US Open.
Faiss a precizat că sportivii care se antrenează în mod repetat la altitudine pentru doar câteva zile ridică suspiciuni, având în vedere că sunt greu de testat.
Potrivit regulamentului Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), legat de localizare, sportivii trebuie să comunice un interval de 6-0 de minute pentru fiecare zi în care sunt disponibili şi accesibili pentru testare. De asemenea, trebuie să furnizeze autorităţilor adresa personală şi locaţiile şi perioadele de antrenament.
”Este dificil să testezi sportivii care se antrenează la altitudine, unele locuri fiind disponibile doar cu telecabine, care nu circulă noaptea”, a subliniat Faiss.
Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care se ocupă de testările antidoping din ciclism din 2021, are 60 de ofiţeri de control doping care lucrează tot anul cu un grup de circa 1.000 de ciclişti.
Testerii lucrează nonstop în Turul Franţei, liderul danez Jonas Vingegaard fiind vizat de suspiciuni de dopaj în trecut, după evoluţii remarcabile. Vingegaard a salutat controalele la care este supus şi a subliniat că nu a luat niciodată o substanţă interzisă.
Olivier Banuls, şeful unităţii de ciclism din ITA, a declarat pentru Reuters că performanţa este unul dintre criteriile adoptate pentru testarea sportivilor. ”Folosim o varietate de criterii. Performanţa este unul dintre ele şi evident performanţa lui Vingegaard este un criteriu pentru noi, aşa că este vizat în particular”, a recunoscut Banuls, care a adăugat că alte criterii utilizate sunt paşapoartele biologice sau informaţii furnizate de unitatea de investigaţii a ITA.
Banuls a precizat că Vingegaard, care a început joi etapa a 18-a a Turului Franţei cu un avans de 7 min 35 sec faţă de slovenul Tadej Pogacar, cel mai mare între primii doi clasaţi în această fază a cursei începând din 1981, a fost testat de 18 ori în acest Tur al Franţei. Paisprezece teste nu au fost întâmplătoare, având în vedere că purtătorul tricoului galben este testat în fiecare zi. El a fost testat de opt ori în iunie, în competiţie şi în afara ei.
”Reuşim să testăm 95-96% dintre cicliştii pe care ne programăm să-i testăm”, a adăugat Banuls. Dacă un sportiv nu este disponibil, în afara intervalului dat de 60 de minute, nu va fi considerat imediat absent nemotivat, dar va fi semnalat departamentului juridic al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI).
”Primim notificarea şi îi oferim sportivului şansa de a da o explicaţie şi de a oferi o probă a locului în care a fost, un notă de plată de la un restaurant, spre exemplu”, a menţionat Simon Geinoz, consilier juridic la UCI.
”Dacă nu suntem mulţumiţi de explicaţie, atunci va fi înregistrat ca localizare nereuşită”, a explicat oficialul.
La trei localizări eronate într-un decurs de 12 luni se consideră violare a regulamentului antidoping, cu o potenţială suspendare de doi ani.
Simona Halep pare să se pregătească de revenirea pe teren, chiar dacă un verdict în cazul ei de dopaj întârzie să apară. Ieri, numele româncei a apărut pe lista de înscrieri de la US Open, iar francezii de la We Love Sport au tratat imediat subiectul, exprimând încântare la gândul că sportiva noastră ar putea reveni în competiții.
Simona Halep e din ce în ce mai aproape de revenirea pe teren. Sportiva noastră încă nu a primit un verdict în cazul de dopaj, însă avocații româncei speră că pedeapsa va consta într-un avertisment. Românca a publicat de curând pe rețelele de socializare mai multe filmulețe cu ea în sala de forță și pe terenul de tenis, la doar câteva ore după ce a apărut pe lista de înscrieri la US Open.
Dacă va scăpa ușor de suspendare, atunci ea s-ar putea întoarce în circuit cât de curând. Mult așteptata revenire s-ar putea produce chiar la US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, asta pentru că Simona Halep se află pe lista de înscrieri. Numele ei apare cu asterisc pentru că e suspendată provizoriu din tenis, dar dacă această suspendare se anulează, atunci ea ar putea participa la Flushing Meadows.
Halep, la un pas de revenirea pe teren! Ce scriu jurnaliștii francezi
Francezii de la We Love Sport au remarcat și ei mișcările de forțe din partea româncei și au tratat cu interes subiectul, spunând cu încântare că românca ar putea reveni pe teren: „Suspendată încă provizoriu pentru dopaj, după un test pozitiv cu Roxadustat la ultimul US Open, Simona Halep se află în mod surprinzător pe lista de înscrieri pentru ediția 2023 a Grand Slam-ului de la New York, care va avea loc între 28 august și 10 septembrie.
Halep, care a reușit recent să își prezinte cazul după mai multe amânări la o audiere care a avut loc luna trecută la Londra, ar fi fost în cele din urmă autorizată să reia competiția? Dacă mai adăugăm la asta faptul că dubla câștigătoare de Grand Slam a postat recent pe contul său de Instagram un videoclip în care se antrenează în sala de forță, chiar că există motive de întrebare. În cazul în care Simona Halep ar reveni în curând pe terenuri, aceasta ar fi, evident, o veste excelentă pentru circuitul feminin, mai ales că un alt fost număr 1 mondial își va face revenirea peste câteva zile, în persoana danezei Caroline Wozniacki”.