Nu mai există grupă de sânge nu mai e vulnerabilă la formele grave de COVID. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii din Statele Unite.
Pentru a determina dacă chiar există o legătură între grupa de sânge și reacția la coronavirus, oamenii de știință au analizat peste 100.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19. Rezultatul final contrazice cercetările anterioare care considerau grupa de sânge A mai predispusă la forme severe de coronavirus, iar cei cu grupa 0, mai puțin predispuși la infectare.
În schimb, studiul confirmă că cei mai predispuși oameni la forme severe de COVID-19 sunt bărbații și persoanele de vârstă înaintată.
În urmă doar cu o lună, două studii indică faptul că o anumită grupă de sânge prezintă un risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2.
”Cele două studii sunt complementare”, au declarat pentru Reuters Health, dr. James Szymanski de la Montefiore Medical Center și Albert Einstein College of Medicine din New York City, coautor al unuia dintre rapoarte. „Studiul nostru adaugă susținerea faptului că grupa de sânge A poate conferi un risc mai mare, în timp ce celălalt studiu oferă o posibilitate în ceea ce privește modul în care acest lucru se întâmplă. Acest studiu oferă dovezi că receptorul SARS-CoV-2 (RBD) interacționează direct cu celulele respiratorii prin antigenul grupei sanguine A”.
Studiile viitoare trebuie să confirme asocierea grupului sanguin ABO cu SARS-CoV-2 și să caracterizeze în continuare mecanismele biologice specifice care stau la baza acestuia, scrie Medscape.
După cum s-a raportat în publicația Transfusion, Dr. Szymanski și colegii săi au analizat datele electronice ale evidenței medicale la aproape 5.000 de pacienți (vârsta medie, 62 de ani, aproximativ 48% bărbați) spitalizați sau cu o vizită la urgență care au primit un rezultat pozitiv al testului de acid nucleic pentru SARS-CoV -2 din 10 martie 2020 – 8 iunie 2020.
Rata mortalității pentru toate cauzele a fost de 23%. Pentru a estima riscul general în funcție de tipul ABO și de a ține seama de riscurile concurente de mortalitate și externare în spital, echipa a calculat funcția de incidență cumulativă pentru fiecare eveniment.
Sângele de tip A a fost asociat cu riscul crescut de cauză specifică de deces la pacienții cu COVID-19 comparativ cu tipul O (HR, 1,17) și tipul B (HR, 1,32).
În mod separat, echipa dr. Sean Stowell de la Brigham and Women’s Hospital din Boston au efectuat o serie de experimente de laborator pentru a investiga mecanismul prin care antigenele grupelor sanguine – în special cele din grupa A – ar putea influența riscul de infecție cu SARS-CoV-2.
Citeşte şi: Persoanele care au o anumită grupă de sânge au o protecție mai mare la infecția de COVID-19