Trezoreria monitorizează aceste tranzacții pentru a preveni frauda fiscală și, deși utilizarea cardurilor a crescut semnificativ, retragerea numerarului rămâne o practică comună, iar autoritățile fiscale sunt foarte atente la astfel de tranzacții. Iată de ce ar trebui să fii precaut când retragi anumite sume de la bancomat ATM, deoarece acest lucru ar putea atrage atenția Fiscului să vină peste tine în casă.
În unele țări, cum ar fi Spania, nu există o limită stabilită pentru retragerile de numerar de la bănci, iar clienții pot retrage oricât își doresc, însă Trezoreria poate începe să intervină atunci când sumele sunt semnificative. Deși băncile stabilesc limite pentru cardurile de credit din motive de securitate, acestea pot fi ajustate la cerere.
În scopul protecției clienților într-o eră în care infracțiunile online sunt tot mai frecvente, băncile impun limite standard, cum ar fi 600 de euro, pentru retragerile de numerar, pentru a minimiza riscurile în caz de pierdere sau furt. Dacă ai nevoie de sume mai mari, este posibil să soliciți o modificare a acestei limite direct la bancă.
În ceea ce privește Fiscul, nu există o limită exactă pentru retragerile de numerar de la ATM, dar când suma depășește 1.000 de euro, autoritățile fiscale pot începe să pună întrebări, inclusiv solicitând informații despre identitatea clientului și detalii ale tranzacțiilor realizate. Dacă suma ajunge la 3.000 de euro, acest lucru poate declanșa o investigație completă. De aceea, băncile recomandă clienților care retrag astfel de sume să vorbească cu un reprezentant al băncii și să obțină o chitanță, care ar putea fi necesară în cazul unei anchete.
Deși nu există restricții totale, entitățile financiare pot solicita clienților să furnizeze o notificare prealabilă dacă doresc să retragă sume mari, mai ales dacă nu există suficiente fonduri în bancomat pentru a satisface cererea. De asemenea, Trezoreria poate solicita identificarea clientului atunci când se efectuează o tranzacție de numerar de 1.000 de euro sau mai mult.
Suma de 1.000 de euro este considerată semnificativă, iar retragerile de peste 3.000 de euro sau depunerile de bancnote mari sunt raportate către Fisc pentru a preveni fraudele. Trebuie precizat că băncile și autoritățile fiscale urmăresc astfel de tranzacții din cauza riscurilor de spălare de bani sau alte infracțiuni financiare.
În ceea ce privește transportul numerarului pe stradă, suma maximă de 100.000 de euro poate fi transportată fără a atrage atenția autorităților, însă orice sumă mai mare poate cauza probleme în cazul unui control. De asemenea, este recomandat să nu porți sume mari de bani pe stradă din motive de securitate. În ceea ce privește stocarea numerarului acasă, nu există o limită legală atât timp cât poți dovedi proveniența banilor.
Citește și Schimbări la retragerea banilor din bancomate. Apar noi ATM-uri