Nu mai sunt bani pentru plata concediilor medicale. Anunţul a fost făcut de şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acesta a cerut suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară.
Specialiştii avertizează că sumele decontate în acest an vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut, atunci când s-a înregistrat un record istoric, nu mai puţin de 3,6 miliarde de lei.
″La finalul lunii august s-au efectuat plăți pentru indemnizațiile aferente concediului medical în valoare de 2,8 miliarde de lei. În primele opt luni s-a epuizat bugetul alocat. Din estimări, plățile vor fi comparabile cu anul trecut ca volum. Anul trecut au fost trei miliarde 600.″, spune Adrian Gheorghe, președintele CNAS, potrivit stirileprotv.ro.
Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru, legea a fost modificată astfel încât să beneficieze de concediu medical doar persoanele care au într-adevăr nevoie.
Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an. În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate.
„Maximum patru zile în prima etapă și dacă e nevoie de prelungire trebuie făcut un plan de îngrijiri, care i se comunică pacientului, care se listează și se atașează la fila care rămâne în cabinet. Pentru situațiile de urgență se pot acorda maximum cinci zile de concediu medical, dar aici așteptăm clarificări de la CNAS.″, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie.
Noile reglementări au intrat în vigoare începând cu data de 1 august.
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a transmis Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate solicitarea de a face un control de fond, după ce numărul de concedii medicale ale funcţionarilor Primăriei Timişoara în perioada ianuarie-august 2021 a crescut cu 225 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând acum la un total de 750.
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Primăriei Timişoara, de aceste concedii medicale au beneficiat, în acest an, 594 de angajaţi ai instituţiei, faţă de 428 în 2020, totalizând aproape 3.996 de zile.
”Este adevărat că aceste concedii se înscriu în limitele legale şi că suntem în pandemie. Există în Primărie oameni care muncesc, împing lucrurile înainte şi unii dintre ei au avut probleme de sănătate reale. Dar şi angajaţi care, atunci când primesc o sarcină, îşi iau un medical. Iar noua organigramă a avut un impact major asupra stării de sănătate a unor foşti şefi de direcţii, care o ţin, de atunci, din medical în medical.
Aceasta este o modalitate de a bloca activitatea în unele compartimente şi nu este acceptabil să abuzezi de un drept individual legal prejudiciind interesul public.După apariţia în spaţiul public a unor informaţii legate de concediile medicale, am solicitat o analiză şi o situaţie comparativă cu anul trecut”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.