Dr. Elena Moldovan, medic pediatru la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a vorbit pentru News.ro despre dificultățile cu care se confruntă personalul medical din UPU, menționând că, în curând, unitatea va rămâne fără gardă pe pediatrie din cauza lipsei de medici.
Aceasta a vorbit despre momentele tensionate de la UPU unde uneori, din cauza timpului de așteptare îndelungat, aparținătorii au devenit extrem de agresiv, recurgând chiar la amenințări directe, precum „Nu mi-este frică să mă întorc la puşcărie” sau „Dacă păţeşte ceva copilul meu îl caut şi-l omor pe al tău”.
Astfel de comportamente au fost însoțite și de acte de violență fizică și verbală, iar Elena Moldovan a relatat că s-a confruntat și cu amenințări cu „toporul” din partea unor aparținători, deși acesta prezenta numai o plagă minoră.
„Am fost ameninţată de cineva că vine cu toporul, nu a venit cu toporul, era un copil cu o plagă, s-a mediatizat atunci destul de mult, era o plagă minoră, între timp eu aveam un copil zdrobit de un copac” mai spune dr. Elena Moldovan.
În fața unui astfel de climat agresiv, mulți medici au ales să părăsească sistemul, motivele principale fiind atât numărul mare de pacienți care nu sunt urgențe reale, cât și comportamentul din ce în ce mai agresiv al unora dintre aparținători.
„Per total, la noi au plecat 7 medici prin demisie în ultimii 5 ani, din urgenţă”, subliniază Dr. Moldovan.
Aceasta a explicat că, începând cu 1 februarie, se va muta pe Secția de pediatrie, precum și că Unitatea de Primiri Urgențe va rămâne fără gardă pe pediatrie din 3 februarie, din cauza numărului insuficient de medici. Situația s-a agravat pe măsură ce agresiunile verbale și fizice au devenit un fenomen cotidian.
„Nu există gardă în care să nu fim ameninţaţi, s-a pus pază, s-a pus un buton astfel încât să nu se poată intra în sala de consultaţie… în fiecare zi suntem înjuraţi, în fiecare zi suntem ameninţaţi”, mai precizează Elena Moldovan.
Citește și : Schimbare majoră în România de la 1 martie 2025. Ce devine obligatoriu în toate județele
Doctorița din Suceava consideră că legea existentă care protejează personalul medical de agresiuni ar trebui să fie aplicată mai eficient, însă procedurile sunt extrem de lente și greu de urmat: „Ar trebui să fie legislaţia în vigoare aplicată… dar ea este foarte greoi aplicată”.
Doctorița adaugă că mulţi medici au renunţat la plângerile depuse din cauza procedurilor complicate, precum și a lipsei de rezultate rapide.