Pentru medicii tineri din România, Occidentul nu mai pare să reprezinte un ”magnet”. Principalele motive ale rămânerii lor în țară? Salariile și noile specializări pe care pot lucra.
În aceste context, țara noastră este pe locul 2 în UE din perspectiva ponderii cadrelor medicale tinere – peste 34 la sută dintre acestea au vârsta sub 35 de ani, conform unui raport Eurostat.
În același clasament, țări printre care Italia, Ungaria și Estonia înregistrează o îmbătrânire a personalului medical, având cea mai mare pondere de medici cu vârste înaintate, notează stirileprotv.
Italia are cei mai mulți medici în vârstă din UE – peste un sfert din personalul medical al acestei țări are peste 65 de ani.
Potrivit managerilor de spitale, medicii tineri sunt atrași de domeniile inovatoare în care pot lucra și de infrastructura modernă, care le-ar facilita practicarea meseriei la standarde înalte.
La Institutul Inimii ”Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, din totalul celor 66 de medici, peste 60 la sută au vârste mai mici de 55 de ani.
Directorul institutului, Florin Crișan, consideră că tehnologiile avansate sunt mai accesibile noilor generații de medici. „Mă gândesc aici la radiologia intervențională. Tehnologia nou apărută cred că este mai accesibilă celor tineri”, spune acesta.
Media de vârstă scăzută și la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, unde jumătate dintre cei 186 de medici au sub 44 de ani. „Cred că este un avantaj să fim atât de mulți tineri care avem o dorință comună pentru a crește calitatea serviciilor medicale. Pacienții sunt deschiși și apreciază tinerii pentru că vin cu un suflu nou”, spune medicul urolog Alexandru Berindean.
Managerul Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, Diana Mârza, consideră că dezvoltarea infrastructurii și înființarea de noi specializări – chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie vasculară – atrag tinerii medici.
În ultimii zece ani, numărul total al medicilor din România a crescut considerabil, ajungând aproape 73.000, dublu față de anii ’90, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că această creștere este urmarea extinderii numărului de locuri în universitățile de medicină și a creșterii numărului de medici rezidenți. „Avem, în momentul de față, 21.000 de medici rezidenți”, a precizat ministrul.
Anul trecut, medicii din România s-au bucurat de importante majorări salariale. În urma acestora, un medic primar a ajuns la un salariu brut de circa 17.500 de lei, iar unul specialist, la aproape 14.000 de lei pe lună, tot brut.