Nu numai cafeaua, ci şi laptele praf este periculos. Acrilamida cancerigenă este în multe alimente

În afară de cafeaua instant, destul de multe produse alimentare şi mai ales cele procesate conţin acrilamida. Între acestea se numără şi laptele praf. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi ne învaţă cum să evităm pe cât posibil alimentele ce ne pot provoca, în timp, cancer sau alte tulburări, atât fizice, cât şi psihice.
Romania TV
23 apr. 2012, 11:21
Nu numai cafeaua, ci şi laptele praf este periculos. Acrilamida cancerigenă este în multe alimente

Nu trebuie să renunţăm la cafea, pentru că este vorba despre diverse alte alimente pe care le consumăm în fiecare zi, de la seminţele prăjite, până la covrigi, biscuiţi, pâine, diferite prăjituri,  torturi, chiar şi cafeaua preparată, nu numai cea instant, chipsuri, crackers şi multe altele, care conţin acrilamida nocivă, a explicat Dr. Gheorghe Mencinicopschi – „Doctor Menci” – Directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Despre efectul acrilamidei asupra sănătăţii noastre, specialistul în chimie alimentară ne explică faptul că este vorba numai despre acrilamida monomerică, această substanţă fiind cea toxică. În timp, aceasta ar putea să provoace, mai ales la expunerea cronică la această substanţă, prin consumul permanent sau exagerat al alimentelor care o conţin, diferite afecţiuni cum ar fi dermatite de contact, oboseală cronică, pierdere în greutate,  modificări de comportament şi diferite alte tulburări, ca halucinaţii, depresii, hipotensiune, neuropatii periferice etc.

Important este însă ca acele alimente să nu fie consumate zilnic sau cu frecvenţă şi în cantitate mare, pentru că ceea ce depăşeşte valoarea de 1 micorgram pe zi este periculos. „O cană de cafea pe zi nu este periculoasă. Depinde şi cât de arsă a fost cafeaua prin prăjirea boabelor, pentru că în funcţie de acest proces variază cantitatea de acrilamidă”, a mai explicat Mencinicopschi.

Specialistul a atras atenţia că trebuie să alegem acele sortimente de cafea care conţin cât mai puţină acrilamidă. Din păcate nu este încă obligatoriu ca pe eticheta pachetulului de cafea să apară şi conţinutul de acrilamidă al cafelei respective.

Oricum ar fi, excesul nu este bun, pentru că foarte multe alimente ce suferă tratamente termice şi care conţin zaharuri de tipul celor complexe, cum este amidonul, dar mai ales zaharurile simple, generează această substanţă monomerică periculoasă.

Laptele de pe piaţă este contrafăcut şi conţine cantităţi importante de lapte praf. Mencinicopschi ne spune, însă că în niciun caz nu tebuie să renunţăm la consumul de lapte. De asemenea, specialistul ne mai informează că, în mod normal, pe etichetele produselor lactate se poate citi conţinutul acestora de lapte praf.

„Dar, sigur că ar trebui să evităm pe cât posibil laptele praf, pentru că procedura de uscare a laptelui generează substanţe toxice. Mai mult, se produce şi o modificare prin activarea unor aminoacizi esenţiali, între care şi lisina, care este foarte sensibilă la temperatură înaltă. Fiind un aliment nutriţional cu valoare ridicată, laptele tratat termic prea mult îşi pierde această valoare nutriţională atunci când este hipertratat termic”, a precizat Mencinicopschi. 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București