Nu numai cafeaua, ci şi laptele praf este periculos. Acrilamida cancerigenă este în multe alimente

În afară de cafeaua instant, destul de multe produse alimentare şi mai ales cele procesate conţin acrilamida. Între acestea se numără şi laptele praf. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi ne învaţă cum să evităm pe cât posibil alimentele ce ne pot provoca, în timp, cancer sau alte tulburări, atât fizice, cât şi psihice.
Romania TV
23 apr. 2012, 11:21
Nu numai cafeaua, ci şi laptele praf este periculos. Acrilamida cancerigenă este în multe alimente

Nu trebuie să renunţăm la cafea, pentru că este vorba despre diverse alte alimente pe care le consumăm în fiecare zi, de la seminţele prăjite, până la covrigi, biscuiţi, pâine, diferite prăjituri,  torturi, chiar şi cafeaua preparată, nu numai cea instant, chipsuri, crackers şi multe altele, care conţin acrilamida nocivă, a explicat Dr. Gheorghe Mencinicopschi – „Doctor Menci” – Directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Despre efectul acrilamidei asupra sănătăţii noastre, specialistul în chimie alimentară ne explică faptul că este vorba numai despre acrilamida monomerică, această substanţă fiind cea toxică. În timp, aceasta ar putea să provoace, mai ales la expunerea cronică la această substanţă, prin consumul permanent sau exagerat al alimentelor care o conţin, diferite afecţiuni cum ar fi dermatite de contact, oboseală cronică, pierdere în greutate,  modificări de comportament şi diferite alte tulburări, ca halucinaţii, depresii, hipotensiune, neuropatii periferice etc.

Important este însă ca acele alimente să nu fie consumate zilnic sau cu frecvenţă şi în cantitate mare, pentru că ceea ce depăşeşte valoarea de 1 micorgram pe zi este periculos. „O cană de cafea pe zi nu este periculoasă. Depinde şi cât de arsă a fost cafeaua prin prăjirea boabelor, pentru că în funcţie de acest proces variază cantitatea de acrilamidă”, a mai explicat Mencinicopschi.

Specialistul a atras atenţia că trebuie să alegem acele sortimente de cafea care conţin cât mai puţină acrilamidă. Din păcate nu este încă obligatoriu ca pe eticheta pachetulului de cafea să apară şi conţinutul de acrilamidă al cafelei respective.

Oricum ar fi, excesul nu este bun, pentru că foarte multe alimente ce suferă tratamente termice şi care conţin zaharuri de tipul celor complexe, cum este amidonul, dar mai ales zaharurile simple, generează această substanţă monomerică periculoasă.

Laptele de pe piaţă este contrafăcut şi conţine cantităţi importante de lapte praf. Mencinicopschi ne spune, însă că în niciun caz nu tebuie să renunţăm la consumul de lapte. De asemenea, specialistul ne mai informează că, în mod normal, pe etichetele produselor lactate se poate citi conţinutul acestora de lapte praf.

„Dar, sigur că ar trebui să evităm pe cât posibil laptele praf, pentru că procedura de uscare a laptelui generează substanţe toxice. Mai mult, se produce şi o modificare prin activarea unor aminoacizi esenţiali, între care şi lisina, care este foarte sensibilă la temperatură înaltă. Fiind un aliment nutriţional cu valoare ridicată, laptele tratat termic prea mult îşi pierde această valoare nutriţională atunci când este hipertratat termic”, a precizat Mencinicopschi. 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre