În mod periodic, infractorii cibernetici recurg la campanii de phishing pentru a aduna date din partea utilizatorilor, date pe care, ulterior, le folosesc pentru a goli conturile clienților. În această perioadă, mesajele capcană postate pe rețelele de socializare îi vizează pe clienții celor mai mari bănci din România, Banca Transilvania și BCR.
Specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România atrag atenția că astfel de capcane apar în mod repetat și au prezentat un ghid de măsuri care să îi ajute pe utilizatori să identifice și să se ferească de mesajele de tip phishing.
DNSC a elaborat o serie de măsuri care, dacă sunt respectate, anulează eforturile infractorilor cibernetici. Aceștia mizează, de cele mai multe ori, pe naivitatea clienților, care oferă cu ușurință date cu caracter personal, fără a verifica sursa mesajului prin care le sunt solicitate astfel de date. Iată regulile care trenbuie respectate, conform DNSC.
Raportați astfel de postări pentru SCAM (fraudă) către rețeaua socială unde le întâlniți. În imagini regăsiți mai multe astfel de exemple.
– Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
– Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
– Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
– Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.
– În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.
– Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC ([email protected] sau 1911)
Citește și TOP 3 cele mai mari frici ale românilor. Cu două dintre ele se nasc și cu greu trec peste ele
Phishing-ul este un tip de fraudă online care se bazează pe atacuri de inginerie socială pentru a păcăli utilizatorii să își divulge informațiile cu caracter sensibile, inclusiv numărul cardului de credit și datele de autentificare însușindu-și identitatea unei entități de încredere. Phishing-ul se realizează, de obicei, prin e-mail, SMS sau aplicații de mesagerie instantanee prin intermediul unui link periculos. Dar linkurile de phishing pot fi, de asemenea, strecurate în mesajele postate pe rețelele de socializare, pe panourile de afișaj etc.