Dacă experţii meteorologi credeau că luna februarie a fost un nou record, depăşind cu 1,04 grade Celsius media temperaturilor pentru această lună din ultimii 100 de ani, martie i-a contrazis.
Cifrele au fost confirmate şi de NASA, astfel că luna trecută este oficial înregistrată ca fiind cel mai cald martie din ultimii 100 de ani.
Schimbările climatice puternice îi iau prin surprindere pe meteorologi. Dacă 2015 a fost declarat cel mai cald an din istoria măsurătorilor de la 1850 încoace, experţii se aşteaptă ca 2016 să depăşească toate recordurile.
„Chiar dacă creşterile de temperatură la nivel global se datorează în principal lui El Niño, acestea anomalii sunt şi rezultatul încălzirii globale continue cauzate de acţiunile oamenilor”, a explicat Stefan Rahmstorf, climatolog german.
Meteorologii se aşteaptă ca fenomenul El Niño să se sfârşească la finalul anului 2016, însă efectele lui se vor face simţite şi anul următor.
În România, temperaturi de luna iulie
Temperaturile vor urca până la 30 de grade Celsius în mai multe regiuni din România, iar luni temepraturile vor fi specifice mijlocului verii, a declarat meteorologul Maria Tomescu pentru MEDIAFAX.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), duminică, maxima zilei a fost de 30 de grade, iar cel mai cald va fi în zona de sud a României.
Ziua de luni va fi cea mai călduroasă de până acum, maxima zilei va ajunge chiar şi la 32 de grade Celsius. „Vremea însă va deveni instabilă spre seară, atunci când în nordul ţării e foarte posibil să plouă, în zona menţionată vom avea şi descărcări electrice, genul acela de ploaie torenţială specifică lunilor de vară”, informează meteorologul.