Un ciclon mediteranean puternic, abătut spre nord față de traiectoria obișnuită, a adus un val de ploi și furtuni puternice în acest weekend în mai multe regiuni ale țării. În unele zone din sudul și centrul Moldovei, s-au înregistrat peste 160 – 170 l/mp în mai puțin de 12 de ore, cam cât ar ploua în medie în aproximativ 3 luni.
Cantitățile extreme de precipitații au fost provocate de așa-numitul efect de tren convectiv, care apare atunci când aversele și furtunile se deplasează succesiv deasupra acelorași zone, de-a lungul unor linii de convergență cvasistaționare.
Hidrologii avertizează că există un risc major de producere a unor viituri pe râuri din Moldova, astfel că, începând de luni seară, va fi în vigoare un Cod roşu pentru judeţele Vaslui, Iaşi şi Galaţi. Alte cursuri de apă sunt sub avertizări Cod portocaliu şi Cod galben.
Hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au actualizat codurile hidrologice pentru râuri din Moldova, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Un vortex polar se formează în stratosferă. Cât de grea va fi iarna următoare
”Astfel, se instituie Codul Roşu, începând din această seară, de la ora 18:00, până marţi, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui – amonte staţia hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi) şi Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)”, a anunţat INHGA.
De asemenea, începând de luni, de la ora 12:00, până marţi, la ora 18:00 este în vigoare un Cod Portocaliu pe anumite sectoare de râuri din judeţele: Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Botoşani, în bazinele hidrografice: Bârlad, Siret, Prut şi Jijia.
Totodată, este în vigoare Codul Galben, începând de luni, de la ora 12:00, până marţi, la miezul nopţii. Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Bârlad, Prut, Siret şi Jijia, în judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea şi Botoşani.
”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri”, a transmis INHGA.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat că în ultimele 24 de ore 34 de persoane au fost salvate sau evacuate din patru localităţi din Galaţi, în urma inundaţiilor produse în acest judeţ. De asemenea, autorităţile acţionează, luni dimineaţa, pentru a îndepărta apa din mai multe gospodării şi locuinţe din judeţele Iaşi şi Vaslui. Într-o localitate din Vaslui au fost deversări controlate ca urmare a depăşirii cotei de pericol.
O nouă victimă după ciclon, bilanţul sumbru a ajuns la 7 morţi
Încă o persoană a fost găsită decedată, luni, pe raza localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, în zona localităţii Griviţa din judeţul Galaţi, a fost identificată o victimă decedată”, a transmis sursa citată.
Astfel, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şapte
Precipitaţii sub formă de ninsoare au fost înregistrate, în noaptea de marţi spre miercuri, pe DN 67 C Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, drumul rămânând în continuare închis, anunţă reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.
Potrivit acestora, stratul nou de zăpadă depus pe carosabil măsoară 3-4 centimetri. „Pe DN 67C între Rânca şi Obârşia Lotrului (Transalpina), noaptea trecută s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ninsoare. Reamintim că acest sector de drum este închis circulaţiei publice şi facem apel la conducătorii auto să nu intre pe acest sector pentru că se expun unui real pericol, pe carosabil fiind zăpadă şi gheaţă”, se menţionează într-o postare pe pagina de Facebook a DRDP Craiova.
Transalpina este închisă, în lunile cu zăpadă, între Rânca şi Obârşia Lotrului, pe o porţiune de peste 20 de kilometri. AGERPRES/(AS – autor: Oana Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)