Nu suntem singuri în Univers: Cercetătorii susţin că există civilizaţii extraterestre GALERIE FOTO

O întrebare pe care fiecare dintre noi, pământenii, și-a pus-o cel puțin o dată în viață este dacă suntem singuri în univers sau dacă extratereştrii există ori au existat vreodată. Până în prezent nu s-a dat un răspuns definitiv, fiecare putându-și imagina orice, relatează marți huffingtonpost.fr.
Filip Stan
03 mai 2016, 17:02
Nu suntem singuri în Univers: Cercetătorii susţin că există civilizaţii extraterestre GALERIE FOTO

Într-un articol apărut în revista Astrobiology, doi cercetători au vrut să aducă discuția în domeniul cifrelor. Potrivit calculelor lor, șansele ca omenirea să fie prima și singura specie inteligentă din univers sunt de una la 10 miliarde de bilioane, adică 1 urmat de 22 de zerouri. Cu alte cuvinte, incredibil de mici.

„Acest lucru înseamnă că alte specii inteligente și tehnologice au evoluat fără îndoială înaintea noastră„, arată Adam Frank, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Rochester, coautor al studiului. Împreună cu Woodroof Sullivan de la Universitatea Washington, el a reușit să stabilească cifra menționată cu ajutorul unui „simplu” calcul, potrivit Agerpres.

Numeroși oameni de știință au încercat să calculeze șansele ca alte specii inteligente să existe în prezent, însă cei doi cercetători au ales să trateze problema din punct de vedere „arheologic”, întrebându-se dacă, de la crearea universului, s-au putut dezvolta alte specii pe o planetă asemănătoare cu Pământul. Ecuația lor este următoarea: A=Nast*fbt, în care „A” este probabilitatea apariției unei specii inteligente, inclusiv omenirea. „Nast” este numărul planetelor aflate în „zona locuibilă” din spațiu, asemeni celor trei planete potențial locuibile descoperite recent. „fbt” corespunde probabilității ca o viață inteligentă și utilizând tehnologie să se dezvolte pe o planetă situată în zona locuibilă, nici prea aproape, nici prea departe de steaua ei.

Numărul planetelor pe care ar putea exista viață este cunoscut în prezent, îndeosebi datorită observării exoplanetelor din anii 1990 încoace. Prin urmare, cei doi cercetători s-au bazat pe studiile altor oameni de știință, stabilind că 20% dintre stele au planete în zona locuibilă, în condițiile în care numărul de stele din spațiu este și el o variabilă tot mai bine definită.

Specia pământenilor, şanşă de 10 miliarde de bilioane să fin singura specie inteligentă

Plecând de la principiul că o singură specie, a noastră, se manifestă, se poate calcula, cu regula de trei simplă, ultima variabilă a ecuației. Astfel, există o șansă la 10 miliarde de bilioane ca noi să fim singura specie inteligentă care dispune de o tehnologie avansată din întreg universul de la începutul acestuia.

La scara galaxiei noastre, „o specie inteligentă de extratereștri a apărut fără îndoială în istoria Căii Lactee dacă probabilitatea apariției unei alte specii pe o planetă locuibilă este mai mare de unu la 60 de miliarde”, precizează cercetătorii, informează Agerpres.

Lucrările celor doi oameni de știință nu sunt primele de acest tip. În urmă cu 55 de ani, profesorul Frank Drake a stabilit o ecuație care permitea aprecierea șanselor ca o civilizație extraterestră avansată să existe în prezent. Însă calculul cuprindea foarte multe necunoscute. De atunci cercetătorii au încercat să rezolve ecuația, definind diferitele variabile ale acesteia.

Noul studiu are ca scop simplificarea ecuației, mai întâi prin folosirea tuturor informațiilor descoperite în ultimii ani pentru a defini un număr de planete locuibile în universul mult mai bine cunoscut. Apoi, evitând să se întrebe dacă o civilizație ajunsă la nivelul nostru tehnologic putea supraviețui mii sau chiar milioane de ani.

Cu toate că lucrările celor doi cercetători par a arăta că viața ar fi putut apărea și în alte locuri din univers, ele nu explică de ce oamenii nu au reușit să intre în contact cu extratereștrii sau de ce cel puțin nu le-au identificat urmele. Și, dacă matematica pare a demonstra că există viață extraterestră și că aceasta ar fi putut apărea în urmă cu mii sau milioane de ani, unde este ea? Este o întrebare cunoscută drept paradoxul lui Fermi, care îi preocupă pe astrofizicieni.

Cei doi cercetători apreciază că, dacă statisticile arată că viața a apărut de multe ori, dar că nu îi vedem urmele, acest lucru se datorează poate naturii autodistructive a vieții inteligente. „Nu știm nici măcar dacă este posibil ca o civilizație care a ajuns la o tehnologie avansată să supraviețuiască mai mult de câteva secole”, afirmă Adam Frank.

El încheie totuși într-o notă optimistă: „Rezultatele noastre arată că evoluția noastră nu este unică — se pare — și că au existat numeroase altele în trecut. Aceste alte scenarii includ multe civilizații care utilizau multă energie și au fost nevoite să facă față impactului acestei creșteri asupra planetei lor. Acest lucru înseamnă că putem începe să explorăm problema recurgând la simulări, pentru a înțelege ce permite civilizațiilor să supraviețuiască și ce nu le permite”, încheie Frank, citat de huffingtonpost.fr.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Cătălin Drulă: „Guvernarea minciunii continuă, USR va vota împotriva Guvernului Ciolacu 2”
MediaFlux
Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE. S-a AFLAT TOTUL despre CANDIDATURA lui Crin Antonescu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!