Nu te odihneşti cum ar trebui? Află ce plante te ajută să ai un somn liniştit

Problemele cu somnul nu strică doar nopţile, ci şi zilele celor care nu dorm bine. În multe cazuri, somniferele pot fi înlocuite cu plante, arată lepoint.fr.
Romania TV
04 nov. 2013, 09:43
Nu te odihneşti cum ar trebui? Află ce plante te ajută să ai un somn liniştit

Oamenii îşi petrec o treime din viaţă, adică 25 de ani în medie, dormind. Însă, din opt persoane, două nu reuşesc să aibă un somn odihnitor. Insomnia afectează între 20% şi 30% dintre francezi şi aproape 10% iau regulat produse anxiolitice sau hipnotice. Somnul este la fel de indispensabil ca aerul sau hrana, iar lipsa lui se reflectă rapid asupra sănătăţii. După câteva nopţi nedormite se remarcă dificultăţi de concentrare, de memorie şi o stare psihică proastă şi, pe termen mai lung, scăderea imunităţii, hipertensiune, diabet, luare în greutate, vulnerabilitate la stres şi depresie. Atunci apare cercul vicios fiindcă anxietatea şi depresia se află la originea insomniilor în 50% din cazuri.

Pentru a evita insomnia cronică – dereglarea ciclurilor de somn -, folosirea plantelor, asociată cu o mai bună igienă a vieţii, se dovedeşte salvatoare şi permite ocolirea spiralei infernale a somniferelor.

CITEŞTE ŞI: Află ce ce nu dormim bine atunci când este lună plină

Cea mai cunoscută plantă pentru tratarea tulburărilor de somn este valeriana (Valeriana officinalis), care este folosită încă din antichitate, fiind recomandată, printre alţii, de Hipocrat. Era foarte populară până la descoperirea somniferelor. Acţionează ca antidepresiv sau împotriva anxietăţii şi, în doze mai mari, funcţionează ca somnifer şi sedativ. Se recomandă în special în cazul problemelor la adormit din cauza anxietăţii sau a stresului prelungit. Efectele valerianei sunt vizibile după două-patru săptămâni. În schimb, acţionează prea puţin asupra trezirilor nocturne. Se poate consuma sub formă de ceai – două-trei ceşti seara – sau pastile, gustul ei nefiind însă prea apreciat.

Macul de California (Eschscholzia californica) este o altă plantă recomandată în tulburările de somn. ‘El acţionează ca valeriana, însă efectul hipnotic este mai intens. Poate fi însă prescris şi copiilor sub 12 ani, contrar valerianei’, arată dr Lorrain, fitoterapeut şi autor al unei cărţi despre fitoterapie. Macul era cunoscut încă de pe vremea amerindienilor, care îl foloseau pentru calmarea durerilor de dinţi sau colici. A făcut obiectul multor studii, care i-au demonstrat eficienţa ca sedativ, mai ales în caz de anxietate sau hiperactivitate. Datorită macului de California, se adoarme mai repede, iar durata somnului creşte, cu condiţia să se aştepte câteva săptămâni pentru primele rezultate. Se găseşte sub formă de tinctură sau de extracte fluide, dar se pot folosi şi florile ca atare, în ceai.

Hameiul figurează şi el pe lista plantelor folosite cu succes pentru un somn bun şi odihnitor. Poate fi consumat ca ceai, în formă de pastile, mai degrabă decât în bere, alcoolul nefiind cel mai bun aliat al său. De obicei se folosesc conurile de hamei deoarece conţin un ulei esenţial cu efect sedativ şi hipnotic atât de parfumat încât se pare că cei care lucrează în fabricile de bere simt uneori nevoia imperioasă să doarmă. Conform unui obicei englezesc, cine vrea să aibă un somn liniştit îşi pune lângă pernă câteva conuri de hamei.

Hameiul se recomandă în insomniile legate de tulburările de menopauză, cum ar fi bufeurile. Face bine un ceai băut cu o oră înainte de culcare.

Macul de câmp (Papaver rhoeas) este cunoscut şi ca ‘somniferul copiilor’, calmându-i pe cei mai agitaţi. Şi tradiţionalul ceai de tei, băut seara, ajută la un somn bun. Extrem de rar, la persoane foarte sensibile, ar avea efectul invers, unul excitant.

În sfârşit, în caz de stres, somnul este fără îndoială mai bun după inhalarea câtorva picături de ulei esenţial de portocale amare, încheie lepoint.fr.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
Playtech.ro
Succesiune gratuită în România. În ce cazuri nu plătești nimic și cine poate beneficia
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ce a provocat blackout-ul. Concluziile oficiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Breaking News. Când iese din închisoare Elena Udrea? Avocatul ei a spus data
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
E risc de black-out și în România! Avertisment de ultimă oră pentru români.
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster