Nu toţi pensionarii vor primi ajutoare sociale în 2023 deşi în prezent se încadrează în pragurile anunţate de Guvern. Un artificiu al guvernaţilor îi exclude pe unii seniori în categoriile persoanelor vulnerabile. Este vorba despre cei care după majorarea cu 12.5% a pensiilor vor depăşi pragurile, unii cu doar câţiva lei.
Schema decisă de Guvern pentru majorarea pensiilor a produs nemulţumiri serioase în rândul unor categorii de pensionari. Vorbim de românii cu pensii mici, cei care câştigă 1.000 lei vor primi în plus, de la 1 ianuarie, 125 lei după majorarea cu 12.5% decisă de coaliţia de guvernare. Un calcul simplu arată că un român cu pensia minimă trebuie să se descurce cu 37 de lei pe zi.
Nemulţumiri majore sunt şi în rândul pensionarilor care depăşesc cu doar un leu cele trei praguri stabilite de guvern. De exemplu, un pensionar cu un venit sub 1.500 lei va primi un ajutor de 1.000 lei, în două tranşe, 500 lei în ianuarie şi 500 în iulie. Însă un român care depăşeşte cu doar un leu acest prag de 1.500 lei va primi un ajutor mai mic, de doar 800 lei.
Citeşte şi: Când se plătesc pensiile în decembrie 2022 şi ianuarie 2023. Anunţ al ministrului Muncii
Şi la fel se întâmplă şi în cazul pensionarilor care depăşesc cu un singur lei acel prag de 2.000 lei, pentru că ei vor primi doar 600 lei, în două tranşe. În plus, pensionarii care un şi un leu în plus peste 2.000 lei nu vor primi nici ajutorul pentru facturi, în valoare totală de 1.400 lei, care se va acorda de două ori pe an.
Şi peste toate acestea, pensionarii spun că majorarea de 12.5% nu acoperă nici măcar rata inflaţiei, mai ales că BNR a estimat că inflaţia va depăşi valoarea de 16% în decembrie.
Majorarea de 12,5% la pensii e mai mică, în realitate, pentru cei care vor primi peste 2.000 de lei. Asta, din cauza impozitului care va fi reţinut după aplicarea majorării.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, luni seară, că în sedinţa de coaliţie s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel că acesta va avea valoarea de 1.784 de lei. ”PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a arătat Ciucă, menţionând şi celelalte decizii luate, între care continuarea acordării sprjinului pentru cei cu pensii mici, a voucherelor sociale, a sprijinului pentru plata facturilor la energie, actualizarea alocaţiilor pentru copii şi a unor indemnizaţii. Deciziile au fost prezentate şi de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat însă că: ”pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni şi despre ceea ce au ei nevoie acum”. La rândul său, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut că Uniunea ”a sprijinit dintotdeauna pensionarii”.
”În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele: Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a explicat Nicolae Ciucă, luni seară, într-o postare pe Facebook.
El a menţionat că persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi şi anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, odată la două luni, pe tot parcursul anului.