Un tribunal francez a decis ca medicii să continue tratamentul pentru Vincent Lambert, un pacient care suferă de tetraplegie şi se află într-o stare vegetativă de 10 ani, informează BBC.
Medicii începuseră oprirea tratamentului pentru Lambert, în vârstă de 42 de ani, luni, înaintea ordinului judecătoresc. Lambert se află într-o stare vegetativă din 2008 când a fost victima unui accident de motocicletă.
Situaţia sa a divizat ţara dar şi familia lui. Soţia sa a cerut ca tuburile prin care era hrănit să fie retrase în timp ce părinţii săi insistă ca el să fie ţinut în viaţă. Mama lui Lambert, Viviane, a numit decizia ca „o mare victorie” în lupta ei de a-şi menţine fiul în viaţă.
„Îl vor hrăni şi hidrata. Pentru prima dată, sunt mândră de tribunale”, a afirmat ea. O decizie judecătorească anterioară preciza că Lambert nu ar trebui să mai primească tratament iar acel proces a început luni înainte de noul ordin judecătoresc emis de Curtea de Apel din Paris.
În urma deciziei iniţiale, avocaţii părinţilor acestui fost infirmier la psihiatrie, în prezent în vârstă de 42 de ani, au anunţat imediat că au depus două recursuri la instanţe internaţionale.
„Au fost sesizate, astfel, pe fundamente juridice diferite, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi Comitetul Internaţional pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Deficienţe (CIDPH) al ONU. Hotărârea Consiliului de Stat nu este, aşadar, definitivă, iar decizia de a provoca moartea lui Vincent Lambert nu poate fi executată”, au scris atunci avocaţii Jean Paillot şi Jérôme Triomphe într-un comunicat.
Hotărârea de opri alimentarea şi hidratarea artificiale ale lui Vincent Lambert – şi însoţirea întreruperii acestui tratament cu o sedare profundă şi continuă – a fost validată la 31 ianuarie de către tribunalul administrativ de la Châlons-en-Champagne (Marne).
Această jurisdicţie a stabilit că „menţinerea îngrijirilor şi tratamentelor” lui Vincent Lambert constituie „o încăpăţânare nerezonabilă” – cheia de boltă a Legii Claeys-Leonetti privind eutanasia.
În iunie 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat, la rândul ei, în favoarea unei întreruperi a tratamentelor.