Nu vei crede ce au inventat oamenii de știinţă! Un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă!

Prototipul acestui costum, inspirat de "costumele de protecție" din celebrul roman SF Dune, are capacitatea de a colecta urina, de a o purifica și de a o returna astronautului printr-un tub special în doar cinci minute.
Filip Stan
12 iul. 2024, 13:39
Nu vei crede ce au inventat oamenii de știinţă! Un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă!
Nu vei crede ce au inventat oamenii de știinţă! Un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă!

Un costum spațial avangardist, inspirat din lumea științifico-fantastică și capabil să recicleze urina în apă potabilă, ar putea revoluționa ieșirile lungi ale astronauților în spațiul cosmic în cadrul viitoarelor misiuni lunare, conform unui articol din The Guardian.

Prototipul acestui costum, inspirat din „costumele de protecție” din celebrul SF Dune, are capacitatea de a colecta urina astronauților, a o purifica și a o transforma în apă potabilă care poate fi redată acestora în doar cinci minute prin intermediul unui sistem de băut.

Citește și: Motivul pentru care Denis Drăguş s-a rupt total de familie şi nu şi-a invitat părinţii la nuntă. Ce a spus tatăl fotbalistului despre Vanessa

Cercetătorii și inginerii care lucrează la acest costum speră că acesta va fi gata pentru utilizare în cadrul programului Artemis al NASA înainte de sfârșitul deceniului. Programul Artemis are ca obiectiv explorarea modului de viață și de lucru pe termen lung pe o altă planetă, punând bazele pentru misiuni extinse pe Lună și, pe termen mai lung, pe Marte până în anii 2030.

NASA se pregătește deja pentru misiunea Artemis III în 2026, care vizează debarcarea echipajului la polul sud al Lunii. Reciclarea urinei și transpirației este deja practicată pe Stația Spațială Internațională (ISS), însă Sofia Etlin, cercetătoare la Weill Cornell Medicine și la Cornell University, și co-inventatoare a acestui costum, subliniază importanța unui sistem similar pentru perioadele când astronauții sunt în misiuni externe.

„În prezent, astronauţii au la dispoziţie doar un litru de apă în sacii de băut din costum”, a declarat Etlin. „Acest lucru este insuficient pentru ieşirile spaţiale lunare planificate de durată mai lungă, care pot fi de la 10 ore şi chiar până la 24 de ore în caz de urgenţă”.

De asemenea, sunt plângeri în ceea ce priveşte soluţia actuală de gestionare a deşeurilor, aşa-numitul articol de îmbrăcăminte cu absorbţie maximă (MAG), care este în esenţă un scutec pentru adulţi.

Îmbrăcămintea ar fi predispusă la scurgeri, inconfortabilă şi neigienică, determinându-i pe unii astronauţi să limiteze consumul de alimente şi băuturi înainte de ieşirile în spaţiu, iar pe alţii să se plângă de infecţii ale tractului urinar (ITU).

Sistemul propus cuprinde o cupă de colectare din silicon turnat pentru a se potrivi în jurul organelor genitale, cu o formă şi o dimensiune diferite pentru femei şi bărbaţi. Aceasta este conţinută într-o lenjerie de corp alcătuită din mai multe straturi de ţesătură flexibilă.

Cupa de silicon este conectată la o pompă de vid activată de umiditate, care porneşte automat de îndată ce astronautul începe să urineze. Odată colectată, urina este deviată către sistemul de filtrare, unde este reciclată în apă cu o eficienţă de 87%. Sistemul utilizează un sistem de osmoză pentru a elimina apa din urină, plus o pompă pentru a separa apa de sare.

Colectarea şi purificarea a 500 ml de urină durează doar cinci minute. În timpul implementării, apa purificată ar putea fi îmbogăţită cu electroliţi şi returnată astronautului ca băutură energizantă.

Sistemul măsoară 38 cm pe 23 cm, având o greutate de aproximativ 8 kg, care a fost considerată suficient de compactă şi uşoară pentru a fi transportată pe spatele unui costum spaţial. Echipa intenţionează să recruteze 100 de voluntari la New York, în toamnă, pentru a testa confortul şi funcţionalitatea sistemului.

„Sistemul nostru poate fi testat în condiţii simulate de microgravitaţie, deoarece microgravitaţia este principalul factor spaţial de care trebuie să ţinem cont”, a declarat prof. Christopher Mason, de la Weill Cornell Medicine. „Aceste teste vor asigura funcţionalitatea şi siguranţa sistemului înainte ca acesta să fie implementat în misiuni spaţiale reale”.

Detalii despre prototip sunt publicate în revista Frontiers in Space Technology.

Citește și: Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Anunțul făcut de Patriarhul Daniel

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București