Nu vei crede ce au inventat oamenii de știinţă! Un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă!

Prototipul acestui costum, inspirat de "costumele de protecție" din celebrul roman SF Dune, are capacitatea de a colecta urina, de a o purifica și de a o returna astronautului printr-un tub special în doar cinci minute.
Filip Stan
12 iul. 2024, 13:39
Nu vei crede ce au inventat oamenii de știinţă! Un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă!
Nu vei crede ce au inventat oamenii de știinţă! Un costum spaţial care transformă urina în apă potabilă!

Un costum spațial avangardist, inspirat din lumea științifico-fantastică și capabil să recicleze urina în apă potabilă, ar putea revoluționa ieșirile lungi ale astronauților în spațiul cosmic în cadrul viitoarelor misiuni lunare, conform unui articol din The Guardian.

Prototipul acestui costum, inspirat din „costumele de protecție” din celebrul SF Dune, are capacitatea de a colecta urina astronauților, a o purifica și a o transforma în apă potabilă care poate fi redată acestora în doar cinci minute prin intermediul unui sistem de băut.

Citește și: Motivul pentru care Denis Drăguş s-a rupt total de familie şi nu şi-a invitat părinţii la nuntă. Ce a spus tatăl fotbalistului despre Vanessa

Cercetătorii și inginerii care lucrează la acest costum speră că acesta va fi gata pentru utilizare în cadrul programului Artemis al NASA înainte de sfârșitul deceniului. Programul Artemis are ca obiectiv explorarea modului de viață și de lucru pe termen lung pe o altă planetă, punând bazele pentru misiuni extinse pe Lună și, pe termen mai lung, pe Marte până în anii 2030.

NASA se pregătește deja pentru misiunea Artemis III în 2026, care vizează debarcarea echipajului la polul sud al Lunii. Reciclarea urinei și transpirației este deja practicată pe Stația Spațială Internațională (ISS), însă Sofia Etlin, cercetătoare la Weill Cornell Medicine și la Cornell University, și co-inventatoare a acestui costum, subliniază importanța unui sistem similar pentru perioadele când astronauții sunt în misiuni externe.

„În prezent, astronauţii au la dispoziţie doar un litru de apă în sacii de băut din costum”, a declarat Etlin. „Acest lucru este insuficient pentru ieşirile spaţiale lunare planificate de durată mai lungă, care pot fi de la 10 ore şi chiar până la 24 de ore în caz de urgenţă”.

De asemenea, sunt plângeri în ceea ce priveşte soluţia actuală de gestionare a deşeurilor, aşa-numitul articol de îmbrăcăminte cu absorbţie maximă (MAG), care este în esenţă un scutec pentru adulţi.

Îmbrăcămintea ar fi predispusă la scurgeri, inconfortabilă şi neigienică, determinându-i pe unii astronauţi să limiteze consumul de alimente şi băuturi înainte de ieşirile în spaţiu, iar pe alţii să se plângă de infecţii ale tractului urinar (ITU).

Sistemul propus cuprinde o cupă de colectare din silicon turnat pentru a se potrivi în jurul organelor genitale, cu o formă şi o dimensiune diferite pentru femei şi bărbaţi. Aceasta este conţinută într-o lenjerie de corp alcătuită din mai multe straturi de ţesătură flexibilă.

Cupa de silicon este conectată la o pompă de vid activată de umiditate, care porneşte automat de îndată ce astronautul începe să urineze. Odată colectată, urina este deviată către sistemul de filtrare, unde este reciclată în apă cu o eficienţă de 87%. Sistemul utilizează un sistem de osmoză pentru a elimina apa din urină, plus o pompă pentru a separa apa de sare.

Colectarea şi purificarea a 500 ml de urină durează doar cinci minute. În timpul implementării, apa purificată ar putea fi îmbogăţită cu electroliţi şi returnată astronautului ca băutură energizantă.

Sistemul măsoară 38 cm pe 23 cm, având o greutate de aproximativ 8 kg, care a fost considerată suficient de compactă şi uşoară pentru a fi transportată pe spatele unui costum spaţial. Echipa intenţionează să recruteze 100 de voluntari la New York, în toamnă, pentru a testa confortul şi funcţionalitatea sistemului.

„Sistemul nostru poate fi testat în condiţii simulate de microgravitaţie, deoarece microgravitaţia este principalul factor spaţial de care trebuie să ţinem cont”, a declarat prof. Christopher Mason, de la Weill Cornell Medicine. „Aceste teste vor asigura funcţionalitatea şi siguranţa sistemului înainte ca acesta să fie implementat în misiuni spaţiale reale”.

Detalii despre prototip sunt publicate în revista Frontiers in Space Technology.

Citește și: Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Anunțul făcut de Patriarhul Daniel

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Carmen Harra a spus totul despre căsnicia lui Smiley cu Gina Pistol: „El este un independent!“
Fanatik.ro
Capcana în care pică turiștii români din Bulgaria. Mulți au fost amendați cu 500 de euro: ”La noi trebuie să știi legea”
Capital.ro
Interzis în România. Permisul auto pe care n-ai voie să-l ai. Ți-l confiscă imediat
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Anunțul momentului de la BNR pentru toți românii cu credit în LEI
Adevarul
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Viața la bloc. Locatarii care scapă de o cheltuială. Cea mai mare dispută, tranșată
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Acuzații GRAVE la adresa iubitului Dianei Maria, fata ucisă de urs în Bucegi. „Adevărul??? Am împins-o pe Diana în râpă ca să...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Intoxicație suspectă la un Hotel de 5 Stele din Olimp! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție după ce mai mulți turiști au acuzat stări severe de rău
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are dreptul. Ilegal dacă stai la bloc. Nu poți aduce modificări
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Mai Mult de 90% Dintre Turiștii care Solicită Ajutorul Salvamontiștilor Nu Știu Cum să Reacționeze în Fața Animalelor Sălbatice
MediaFlux
CUM afli PENSIA din septembrie. Ministrul Muncii ARATĂ decizia
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?