„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Burse mai mari și transportul decontat în proporție de 90%, de la 50%, sunt facilitățile care ridică probleme mari pentru bugetele universităților. Acestea nu au cuprins și măririle prevăzute de legea învățământului superior, deși au făcut concepute la începutul anului.
Filip Stan
27 oct. 2023, 21:55
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși
„Nu vom putea plăti bursele studenților”. Anunțul universităților, care spun că guvernanții nu le mai dau banii promiși

Bursele studenților sunt în pericol, după ce ele s-au majorat, iar transportul a fost decontat și el cu până la 90%, față de 50% ca până acum. Universitățile spun acum că nu mai au bani pentru a le plăti pe toate, iar bugetul nu prevede aceste adăugiri la sistemul de învățământ superior.

Citește și: Ce buget pentru chirii au studenții veniți în București. Tinerii sunt șocați de costurile traiului singur: „Am dat pe detergent o sută de lei! Doamne, nu îmi vine să cred”

Bursele studenților sunt în pericol din cauza lipsei de fonduri

Ministra educației, Ligia Deca, a cerut o rectificare bugetară de 9 miliarde de lei pentru ajustarea tuturor costurilor survenite odată cu aplicarea noii legi. Deci cererea a fost depusă și aprobată, nu s-a stabilit și o zi în care aceștia vor fi alocați ministerului. Totuși, Guvernul Ciolacu pregătește o ordonanță prin care să evite rectificarea bugetară și să utilizeze în continuare Fondul de rezervă pentru plata salariilor, asigurărilor sociale și de șomaj, potrivit publicației Europa Liberă.

În 2023 au fost creșteri salariale pentru personalul nedidactic din universități, iar apoi Legea Învățământului Superior a crescut de la 50% la 90% decontarea obligatorie a abonamentelor studenților pentru transportul în comun. Din octombrie a fost prevăzută și mărirea cuantumului burselor. Universitățile funcționează pe bugetele stabilite în ianuarie, iar măsurile nu pot fi toate puse în aplicare, susțin reprezentanții acestora.

„Nu putem duce nici măcar pe termen mediu această povară financiară. Mesajul nostru pentru politicieni este acesta: ne bucurăm că se modifică legile, să fie aduse facilități studenților și tuturor din mediul academic. Dar ele trebuie să vină cu o sursă de finanțare clară, altfel rămâne totul pe hârtie și ne blochează pe toți”, spune Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru Libertatea.

Acesta a explicat că majoritatea universităților sunt puse acum în fața unui efort financiar pentru a îndeplini promisiunile Guvernului. Instituțiile de învățământ se vor folosi de banii strânși în fondurile proprii, pe care-i vor folosi tot cu acordul statului și pe care speră să îi recupereze la o primă rectificare.

„Am văzut că Ministerul Educației a avut o reacție la apelul public pe care l-am făcut inclusiv cu Consorțiul Universitaria: că sunt conștienți și au făcut solicitarea de a obține banii de la Ministerul de Finanțe. La UBB vom angaja, o vreme, bani din resurse proprii, pentru câteva luni, pentru a nu fi afectați foarte mulți studenți. Dar nu putem duce nici măcar pe termen mediu această povară financiară. Sunt sume mari, am fost luați prin surprindere, nu le-am prins în bugetul din ianuarie, iar în toamnă ne aflăm în această situație”, a completat rectorul UBB.

Rectorul Universității din București (UB), prof. univ. dr. Marin Preda, a precizat pentru aceeași sursă că nici nu se pune problema ca drepturile studenților să nu fie oferite. Angajamentul asumat prin lege duce și la găsirea de soluții de către universități până când sunt suplimentate fondurile de către stat.

„Creșterile sunt foarte mari – mai ales în zona salariilor, care a fost aprobată pe parcursul anului fiscal și nici până acum nu s-au primit toți banii pentru majorare. Aici este o presiune de șapte luni pe bugetul universității, bursele au fost crescute din octombrie, există decalaj de o lună, deci impactul calendaristic va fi doar de două luni. Vorbesc în special de bursele doctoranzilor, cele pentru masteratul didactic, care au fost anunțate, dar pentru care nu ni s-au dat bani”, a mai explicat Marian Preda.

Ministerul Educației a crescut bursa socială pentru studenți de la 580 la 900 de lei, iar cea pentru doctoranzii din ultimii ani de cercetare – al III-lea și al IV-lea – a crescut la 3.200 de lei, fiind vorba de aproape o dublare, de la 1.950 de lei. S-a instituit și bursa de studiu pentru masteratul didactic sau licența didactică cu dublă specializare în cuantum de 3.158 de lei.

„Problema majorărilor, după părerea mea, este la nivel de Parlament, că nu le-a votat doar ministerul. Majorările trebuie însoțite de măsurile de asigurare a resurselor: financiare, de creștere a bugetelor, dar și administrative, prin aprobarea plafoanelor salariale, deblocări de solduri și alte situații”, a mai explicat rectorul UB.

Acesta nu are dubii că banii vor fi alocați, mai ales că au mai existat unele situații asemănătoare, dar există o îngrijorare „ca pe fondul crizei generale, învățământul superior să nu fie lăsat deoparte”.

Citește și: Burse de până la 2.000 de euro pe lună pentru studenți. Cine se poate înscrie

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Accident grav pe DN14 în județul Sibiu: Trafic complet blocat și Plan Roșu de Intervenție
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina