Coreea de Nord ceruse în mod repetat demontarea acestui turn de oţel de 20 de metri, ridicat în urmă cu 43 de ani pe vârful unei coline militare, la aproximativ trei kilometri de frontiera fortificată dintre cele două Corei.
Phenianul a ameninţat chiar să bombardeze „pomul” decorat uneori în luna decembrie cu felinare servind ca lumini de Crăciun, în pofida autorizaţiilor acordate de Seul diverselor grupuri de localnici. Bradul a fost ornat cu o cruce luminată uriaşă, ceea ce a fost considerat intolerabil de Coreea de Nord atee.
Ministerul sud-coreean al Apărării a explicat că a desfiinţat obiectul disputei din motive de securitate. „Decizia nu are nicio legătură cu relaţiile intercoreene”, a asigurat un purtător de cuvânt al ministerului. „Motivul principal este securitatea”, a adăugat el, precizând că lucrările de demolare au început în luna august. „Nu există niciun proiect de înlocuire” a turnului, a adăugat el.
În 2004, cele două Corei au încheiat un acord privind încetarea exercitării propagandei oficiale în apropiere de linia de demarcaţie şi Sudul a acceptat să nu mai aprindă acest imens „pom de Crăciun”. Lansările de manifeste ostile regimului nord-coreean peste frontieră au încetat de asemenea, la fel ca şi mesajele de propagandă prin portavoce.
Seulul a suspendat însă acest acord în 2010 într-un context de tensiuni puternice, generate de scufundarea unei corvete sud-coreene, act pentru care Seulul a acuzat Phenianul.
În 2011, pomul nu a fost aprins pe fondul decesului liderului nord-coreean Kim Jong-Il, la fel ca în 2013, un an marcat de tensiuni între cele două state.
Demontarea bradului are loc în contextul unui acord recent vizând reluarea dialogului intercoreean la nivel înalt, la care s-a ajuns în timpul unei vizite surpriză a unei delegaţii nord-coreene în Sud.