Nucile verzi, beneficii şi contraindicații. Din nucile verzi se poate prepara o delicioasă dulceață, dar și un lichior medicinal cu numeroase beneficii, așa-numita nucată. De asemenea, nucile verzi pot fi murate sau preparate sub formă de tinctură, indicată pentru numeroase afecțiuni. Din frunze se pot face cataplasme pentru eliminarea negilor sau ceaiuri cu efecte excepționale asupra părului.
Miezul de nucă verde conține 580 de calorii la 100 de grame, cu 140 de calorii mai puțin decât aceeași cantitate de miez de nucă uscată. Este, așadar, un aliment destul de bogat caloric și trebuie consumat cu măsură, mai ales dacă suntem la dietă. Tot în 100 de grame de miez de nucă verde găsim 17 grame de proteine, 70 de grame de grăsimi, 7 grame de fibre, 10 grame de carbohidrați. Nucile verzi sunt surse bogate în complexul de vitamine B, C și E, dar și minerale precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, iod, seleniu și zinc. Totodată, conțin acizi grași Omega 3, fiind indicate cu precădere în dietele vegetariene sau vegane, deoarece pot înlocui cu succes carnea. Toate aceste substanțe nutritive asigură buna funcționare a organismului, scrie CSID.
Dulceaţă de nuci verzi, un desert de lux pe timp de vară
Fiind bogate în fibre și proteine, nucile verzi sunt excelente pentru combaterea constipației și menținerea senzației de sațietate pe termen lung. În plus, iodul din nuci este benefic pentru tiroidă, magneziul și calciul sunt importante pentru sistemul nervos, sănătatea oaselor, a vaselor de sânge, iar fierul și fosforul contribuie la producția de celule roșii, prevenind anemia. În coaja și frunzele de nucă verde se găsesc tanini, substanțe cu proprietăți antiseptice, astringente și antibacteriene. Sub formă de tinctură sau cataplasme din frunze de nuci verzi, pot fi ameliorate simptome precum diareea, urticaria, durerile în gât, tusea iritativă cauzată de laringită sau faringită ori alte infecții bacteriene cu streptococ sau stafilococ.
Mare atenţie însă: frunzele și cojile de nucă verde conțin o cantitate mare de tanini, care pot cauza intoxicație în cazul unor persoane mai sensibile la acești compuși. Vărsăturile, durerile de cap și durerile de stomac sunt principalele simptome ale intoxicației cu tanini din nuci verzi. De asemenea, trebuie ținut cont că anumite persoane care urmează diverse tratamente pot dezvolta reacții adverse dacă folosesc produse derivate din nuci verzi. Din acest motiv se recomandă sfatul medicului înainte de administrarea acestora.
Cele mai bune 10 motive să consumi nuci în fiecare zi. Te scapă de cele mai cumplite probleme!
Deoarece sunt bogate în acizi grași nesaturați, fibre, acid folic, vitamina C, potasiu și calciu, nucile verzi trebuie incluse în orice dietă sănătoasă. Consumul de nuci scade riscul de boli cardiovasculare și diabet zaharat, reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL, reglează tensiunea arterială și previne inflamațiile. Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu hipo- sau hipertiroidism care urmează tratament specific, se recomandă ca nucile să fie consumate la cel puțin patru ore distanță de la administrarea medicamentelor, deoarece pot să scadă absorbția hormonilor tiroidieni. Cât privește conținutul de iod din nuci, nu trebuie să ne facem probleme, chiar dacă sunt probleme cu tiroida. Acest mineral se găsește mai degrabă în coaja verde a nucilor pe care de cele mai multe ori nu o consumăm sub nicio formă.
Cele mai bune reţete cu nuci verzi AICI.