Victoria Nuland cere României să adopte legea „Big Brother”

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, miercuri, cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA pe Afaceri Europene şi Eurasiatice, şi cu ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. În cadrul întrevederii, Victoria Nuland a cerut României să adopte legea "Bog Brother".
Iulian Tudor
14 ian. 2015, 12:43
Victoria Nuland cere României să adopte legea

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat, miercuri, că în discuţiile pe care Victoria Nuland le-a avut cu oficialii români a fost „evocat” şi subiectul legat de legea „Big Brother” şi legea cartelelor pre-pay.

„A fost nu o discuţie, ci a fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România, şi SUA, şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei”, a spus preşedintele Senatului.

Deputatul Sebastian Ghiţă consideră că Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, este necesară în special în contextul ameninţărilor teroriste actuale.

„Nu despre încălcarea drepturilor omului vorbim aici, ci despre protejarea acestor drepturi. (…) Orice om într-o ţară precum România trebuie să poată să-şi desfăşoare activitatea şi viaţa în linişte şi siguranţă. De aceea aceste legi sunt menite nu să ajute la încălcarea drepturilor omului, îngrădirea nu va putea fi făcută decât cu mandat de la judecător. Parlamentul a votat aceste legi, dar ele sunt atacate de PNL la CCR. (…) De aceea eu am cerut să retragă contestaţia, legile sunt deja votate, societatea are nevoie ca ele să fie promulgate de preşedintele Iohannis”, a declarat Sebastian Ghiţă.

Victor Ponta s-a întâlnit cu Victoria Nuland. Ponta: Mesajul este să colaborăm, să lucrăm împreună VIDEO

La sfârşitul săptămânii trecute, George Maior, directorul SRI, a precizat că legea „Big Brother” şi cea privind cartelele preplătite vor fi repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, acesta susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

Şeful SRI, despre Legea Big Brother: Nu mai putem acţiona azi cu mijloacele lui Sherlock Holmes

Deputaţii PNL au contestat la Curtea Constituţională Legea securităţii cibernetice, iniţiată de Guvern şi adoptată în unanimitate în plenul Senatului, deci şi cu votul favorabil al senatorilor PNL şi PDL.

Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea „Big Brother” este neconstituţională.

Niţu, despre Legea Big Brother: Între dreptul la viaţă şi secretul corespondenţei, alegem dreptul la viaţă

În 16 septembrie 2014, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către CC, care a stabilit că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil. De asemenea, Curtea a constatat că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'