„Aş dori să mă văd cu rectorul de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş legat de finanţarea locurilor pentru medicii militari. Aici, aşa cum ne-am angajat, este nevoie de un număr mai mare de locuri pentru medici militari. Vreau să vă asigur că, în funcţie de capacitatea de şcolarizare pe care o are universitatea, voi acorda finanţare pentru numărul maxim de locuri pe care ei pot să îl facă pentru medicina militară. Acelaşi lucru îl vom face şi pentru universitatea din Bucureşti, unde există deschidere pentru această specializare, fapt pentru care, faţă de anul trecut, cred că vom dubla numărul de locuri pentru medicina militară”, a arătat Pop, potrivit Agerpres.
El a precizat că a avut o discuţie şi cu ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, care consideră că ar fi foarte bine dacă s-ar finanţa în jur de o sută de locuri pentru medicina militară.
„Eu am spus că putem şi peste o sută, dacă universităţile au capacitatea. Am cerut analiză la nivelul universităţilor. Ministerul spunea că are un deficit de circa 400 de locuri în zona aceasta. Şi atunci dacă noi, anul acesta, finanţăm o sută de locuri şi an de an vom finanţa minim o sută, acoperim acest deficit de cadre medicale, nu numai pe zona de medicină militară, ci şi pe alte zone. Dar despre aceste subiect mai discutăm în momentul în are vom finaliza cifra de şcolarizare în învăţământul universitar. Proiectul de act normativ este în dezbatere publică şi semnalul acesta vreau să îl transmit de la Târgu Mureş: da, vom da mai multe locuri pentru medicina militară şi da, vom da mai multe locuri pentru priorităţile României, inginerie şi informatică şi profesori pentru învăţământul preuniversitar”, a afirmat ministrul Educaţiei.
Potrivit acestuia, pe lângă medici militari, în România este nevoie şi de ingineri, informaticieni, medici şi profesori calificaţi în învăţământul preuniversitar.
„Suntem astăzi cu aproape 4.000 de profesori necalificaţi în sistem şi am spus la ultimul Consiliu Naţional al Rectorilor că nu mai vreau să avem necalificaţi. Dar asta nu înseamnă că îi dăm afară, avem două variante, să îi formăm sau să îi aducem gata formaţi”, a precizat Liviu Pop.