Germania este una dintre țările în care românii își găsesc cel mai mult de muncă. Potrivit unei statistici realizate de către Agenția Federală de Ocupare a Forței de Muncă (BA), fiecare al doilea nou loc de muncă creat în Germania este ocupat de muncitori străini, iar dintre persoanele care ocupă locurile de muncă create, pe primul loc sunt românii.
Potrivit tot unei statistici realizate de către Biroul Federal de Statistică din Germania, la începutul anului 2020, în Germania se aflau 799.180 de români.
O cauză a angajării masive se datorează faptului că în comparație cu germanii, românii sunt dispuși să se mute imediat acolo unde li se oferă un loc de muncă. Aceștia se îndreaptă adesea spre regiunile unde există un deficit de lucrători și fac munci pentru care nu poate fi găsit un alt angajat, cum ar fi munca în industria cărnii.
Dacă cu ceva timp în urmă topul locurilor de muncă era format din cele în domeniul construcțiilor și agriculturii, lucrurile s-au schimbat, iar datorită creșterii economice a Germaniei, locurile de muncă s-au diversificat.
Astfel, românii aleg să se angajeze în domeniul transporturilor și a serviciilor de curierat. În următorii cinci ani, serviciile de curierat vor avea nevoie de peste 40.000 de angajați suplimentari.
Germania dorește să primească un număr mare de muncitori români și sunt dispuși să facă angajări începând cu sectorul construcțiilor, până la ingineri și medici.
Nu doar că numărul muncitorilor crește de la an la an, ci mulți dintre aceștia doresc să se și stabilească în Germania. Astfel, în landul Hessen, 12.160 de persoane au obținut cetățenia germană.
Dintre noii cetățeni, 51% sunt originari din Europa, iar în topul acestora se află și români (650 de persoane)
Datorită stabilității și creșterii economice, Germania rămâne una dintre cele mai căutate țări de către români când vine vorba de locuri de muncă.