Polițiștii nu mai dau aproape deloc amenzi oamenilor după decizia CCR. Pe de altă parte nici oamenii nu mai respectă în totalitate restricțiile impuse de ordonațele militare care expiră vineri.
Potrivit ultimei informări a GCS, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 563 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
De asemenea, polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 273 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 169.100 de lei, au mai anunţat autorităţile.
Prin comparaţie, în data de 5 mai Grupul pentru Comunicare Strategică anunţa că 3.709 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei au fost sancţionate contravenţional.
Nu numai numărul amenzilor a scăzut, ci și valoarea lor. Dacă în 5 mai valoarea amenzilor era de 6.795.810 lei, azi abia depăşeşte 169.000 lei.
În primele zile din luna mai, numărul aemnzilor depășea 5.000 zilnic. Cele mai multe amenzi, 5.834, au fost anunţate în data de 3 mai. În 2 mai, 5.477 au fost amendate pentru că nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 9.466.700 de lei.
CCR a dat dreptate Avocatului Poporului și a stabilit că amenzile uriașe aplicate în starea de urgență și stabilite prin Ordonanțe militare sunt neconstituționale. În direct la Digi 24, Renate Weber a anunţat că anularea lor nu este automată, ci se va face tot de instanţele de judecată.
”Cei care au fost deja amendați, dacă au făcut contestație, justiția le va admite și va anula toate amenzile, pe motiv că au fost date în baza unei legi neconstituționale”, a declarat fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean.
În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare. Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce ”constituie un viciu de constituţionalitate a legii”.
Curtea Constituțională a admis astfel sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 36/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.
Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.
Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.