În perioada 27 aprilie – 1 mai au fost raportate încă 119 cazuri în judeţele: Satu Mare – 35; Neamţ – 34; Cluj – 23; Suceava – 19; Timiş – 4; Bihor şi Braşov – câte 2.
Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni; confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni, precizează sursa citată.
Rujeola, una dintre aşa-numitele boli ale copilăriei, este cauzată de virusul rujeolic şi are incidenţă mare mai ales la grupa de vârstă 2-9 ani.
Foarte comună în trecut, rujeola poate fi prevenită aproape în 100% dintre cazuri cu ajutorul vaccinului. Mai exact, eficacitatea vaccinarii este de aproximativ 93% în cazul unei singure doze şi de aproximativ 97% în cazul administrării a două doze. Cu toate acestea, România se confruntă cu o nouă epidemie de pojar, potrivit ultimelor estimări făcute de autorităţi la începutul lunii iulie 2017.
La nivel mondial, deşi rata deceselor a fost mult redusă în urmă campaniilor de vaccinare, boala încă ucide 100.000 de oameni anual, cei mai mulţi dintre aceştia cu vârste sub 5 ani, potrivit datelor citate de Mayo Clinic.