Numărul cererilor de cazare în cămine, dublu faţă de ofertă

Numărul cererilor depuse de studenţii din Târgu Mureş pentru a se caza în cămine îl depăşeste pe cel al locurilor disponibile, la "Petru Maior" şi la Arte fiind dublu. În aceste condiţii, studenţilor le rămâne varianta de a închiria o locuinţă, la preţuri între 65 şi 100 de euro pentru o garsonieră.
Romania TV
20 sept. 2012, 10:24
Numărul cererilor de cazare în cămine, dublu faţă de ofertă

Cei peste 9.000 de studenţi din Târgu Mureş au la dispoziţie peste 1.700 de locuri în cămine, taxele fiind între 110 lei lunar, pentru studenţii bugetari de la Universitatea de stat „Petru Maior”, şi 200 de lei, plus o cotă parte din facturile de utilităţi, la Universitatea particulară „Dimitrie Cantemir”.

La Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, unde învaţă aproximativ 4.000 de studenţi, au fost depuse aproximativ 700 de cereri de cazare în cămine, în condiţiile în care există doar 380 de locuri, iar repartizarea se face ţinându-se cont de situaţia şcolară sau de media de admitere, de localitatea de unde provine studentul şi de situaţia socială a acestuia.

Potrivit directorului administrativ al universităţii, Radu Boarescu, sesiunea de repartizare a avut loc, în prezent fiind primite cereri de redistribuire pentru locurile care nu vor fi ocupate de studenţii cărora le-au fost repartizate iniţial, dar şi pentru cămine din licee.

„Am vorbit şi cu colegii din licee care deţin internate, să ne transmită locurile disponibile unde pot fi cazaţi studenţi”, a declarat Boarescu.

În cele două cămine ale Universităţii „Petru Maior”, majoritatea camerelor au patru locuri, existând doar câteva cu trei locuri. Grupurile sanitare sunt pe coridor, la comun. La fiecare nivel a fost amenajat un oficiu, dotat cu aragaz sau plită electrică, unde studenţii îşi pot face mâncare.

„Sunt cămine de tip vechi, nu am putut face grup sanitar în fiecare cameră, dar au fost renovate, au mobilier în stare bună, televiziune prin cablu, internet nelimitat”, explică reprezentantul universităţii.

Tarifele în cămine sunt diferenţiate. Astfel, în timp ce un student pe loc bugetat plăteşte 110-120 de lei pe lună, cei în regim cu taxă trebuie să scoată din buzunar 220-230 de lei.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde învaţă aproximativ 4.500 de studenţi, sunt 1.176 de locuri în cele patru cămine, fiind depuse 1.609 cereri de cazare.

Tarifele pentru cazare pornesc de la 125 de lei şi ajung la 210 lei, în funcţie de cămin, iar studenţii se vor putea caza începând din 29 septembrie şi până în 3 octombrie.

„Căminele sunt dotate cu parchet în camere, există termopan la toate camerele, televiziune prin cablu şi internet în fiecare cameră, iar oficiile sunt dotate cu aragazuri, hote, cuptoare cu microunde, maşini de spălat”, spune directorul administrativ al UMF Târgu Mureş, Şerban Pop.

La Universitatea de Arte din Târgu Mureş, care are aproximativ 300 de studenţi, sunt doar 29 de locuri de cazare în cele două corpuri de cămin, iar taxa este de 150 de lei pe lună pentru un loc într-o cameră cu trei paturi.

„Avem un cămin destul de nou, la care în această vară am făcut reparaţii curente, am zugrăvit. Fiecare cameră are trei paturi, baie proprie, calculatoare, internet. Sunt comune oficiile pentru bucătărie şi cele cu maşini de spălat. Taxa este de 150 de lei pe lună. Am avut 61 de cereri, dar avem doar 29 de locuri. Cei care nu au prins loc trebuie să-şi găsească cazare de pe piaţă”, afirmă secretarul-şef al Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Aliz Bordi.

Unul dintre cele mai moderne cămine studenţeşti din oraş este cel de la Universitatea particulară „Dimitrie Cantemir”, dat în folosinţă în 2002. Căminul are peste 180 de locuri în cele 63 de camere dispuse pe cinci niveluri. În fiecare cameră sunt cazaţi trei studenţi, care plătesc lunar o chirie de 200 de lei, plus cota care le revine din cheltuielile de întreţinere a camerei – energie electrică, apă, gaz.

Fiecare cameră are grup sanitar propriu, iar sistemul de încălzire, realizat prin microcentrale, permite reglajul la nivel de cameră. De asemenea, studenţii au televiziune prin cablu şi conexiune la internet în fiecare cameră.

Reprezentanţii acestei universităţi sun că orice student poate beneficia de cazare, repartizarea făcându-se în ordinea cronologică a solicitărilor, până la completarea locurilor, dar şi „ţinând cont de conduita şi situaţia şcolară a studentului”.

În condiţiile în care numărul cererilor depuse de studenţii din Târgu Mureş pentru a se caza în cămine îl depăşeste pe cel al locurilor disponibile, tinerilor le rămâne varianta de a închiria o locuinţă în cămin.

La Târgu Mureş, chiriile încep de la 65-70 de euro şi pot ajunge la 100 de euro pentru o garsonieră, în funcţie de dotări.

Un apartament cu o cameră se închiriază, în medie, cu 100-125 de euro, preţul maxim fiind de 150 de euro. Chiar dacă uneori se cer preţuri mai mari, profitându-se de perioada începerii anului universitar, în urma negocierilor se închiriază, în medie, cu 150 de euro un apartament de două camere, cu 200 de euro – unul de trei camere şi cu 250-300 de euro unul de patru camere, „cu o toleranţă de 25-50 de euro, dacă sunt amenajări deosebite”, spun agenţii imobiliari.

Preţurile sunt în general mai mari pentru apartamentele din centru sau din apropierea campusului universitar de la UMF.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Un gest banal de la bloc, interzis. Mulți greșesc și riscă sancțiuni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin