Doar 1.200 de grădiniţe erau active în România în 2015, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), faţă de peste 12.000 de unităţi la mijlocul anilor ’90, aproape o treime din numărul actual revenind sistemului privat.
„Primul motiv pentru care numărul de grădiniţe a scăzut este scăderea ratei natalităţii. Numărul de copii a scăzut de la an la an şi automat anumite spaţii de învăţământ care erau destinate funcţionării ca grădiniţe au fost dedicate altor activităţi”, au explicat reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei, conform Ziarul Financiar.
În 2014, în România s-au născut 195.000 de copii, în scădere cu 37% faţă de anul 1990, potrivit celor mai recente date de la INS. Scăderea natalităţii se vede şi în structura numărului de copii înscrişi în învăţământul antepreşcolar şi preşcolar din România, unde activează în prezent 534.000 de copii, cu vârste de la un an până la şase ani, un minus de 30% faţă de acum 20 de ani.
Raportat însă la numărul de unităţi în care aceşti copii învaţă rezultă o medie de 445 de copii per unitate în prezent, faţă de 55 de copii per unitate în urmă cu 20 de ani, arată calculele ZF pe baza datelor de la INS. „Rata natalităţii a afectat învăţământul prin închiderea unor instituţii de învăţământ preşcolar. De asemenea, un alt motiv este depopularea unor regiuni din ţară, ceea ce a adus la situaţia în care sunt din ce în ce mai puţini copii”, au mai spus reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În opinia lor, mediul rural a fost cel mai puternic afectat de lipsa copiilor, dar tot mediul rural este cel care asistă la situaţii absurde în care copii de 3, 4 ani fac zilnic naveta pentru a ajunge la cea mai apropiată unitate de învăţământ.