Numărul total de decese cauzate de gripă confirmate în acest sezon până la 1 martie este 23, din care 14 cu virusul A(H1), cinci cu B şi patru cu A(H3), virus care, în acest sezon, a circulat având o tulpină diferită faţă de cea din vaccin, dând naştere unor temeri privind eficienţa imunizării.
„După cum se poate vedea, nu virusul uşor modificat AH3 de care ne-am temut este cel care a dat cele mai multe forme severe de gripă, ci virusul pandemic A(H1)„, a explicat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), potrivit Mediafax.
Virusul AH1N1 a fost depistat pentru prima oară la sfârşitul lunii martie 2009 în Mexic. Acesta a cauzat în acel an, la nivel mondial, 18.000 de decese, vorbindu-se de prima pandemie gripală a secolului XXI.
Directorul CNSCBT a spus că în sezonul 2014 – 2015 sunt mai multe cazuri de gripă decât sezonul precedent, dar nu se poate vorbi de forme mai severe.
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că numărul mare de îmbolnăviri de gripă din acest sezon s-a datorat refuzului tot mai extins al populaţiei de a se vaccina, şi nu unor forme mai agresive ale bolii.
CITEŞTE ŞI: Un nou DECES din cauza gripei, în Galaţi