În 187 de ţări, prevalenţa fumătorilor a scăzut cu 42% în rândul femeilor şi cu 25% în rândul bărbaţilor între 1980 şi 2012, indică acest studiu al Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington (nord-vest), publicat într-o ediţie specială a revistei de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA), consacrată fumatului.
În aceşti 32 de ani, patru ţări, anume Canada, Islanda, Mexic şi Norvegia, şi-au redus proporţia de fumători din populaţie cu 50%, atât în rândul femeilor, cât şi în cel al bărbaţilor.
Însă o creştere puternică a populaţiei mondiale din 1980 a contribuit la o creştere globală cu 41% a numărului de bărbaţi şi cu 7% a numărului de femei care fumează în fiecare zi, notează agenţia franceză de presă.
În 2012, prevalenţa fumătorilor a fost mai ridicată în rândul bărbaţilor în aproape toate ţările, cu excepţia Suediei. Peste 50% din bărbaţi fumează în fiecare zi în mai multe ţări, între care Rusia (51%), Indonezia (57%) şi Armenia (51,7%).
Proporţia populaţiei feminine care fumează depăşeşte 25% în Austria (28,3%), Franţa (27,7%) şi Chile (26%), atingând 34,7% în Grecia, unde se înregistrează cea mai mare rată. La polul opus se află Camerun şi Maroc, unde mai puţin de 1% din femei fumează.
„În pofida unor progrese importante împotriva tabagismului, mai sunt încă multe de făcut”, a estimat dr. Christopher Murray, directorul IHME.
Potrivit celui mai recent studiu OMS, ţigara este responsabilă pentru 5,7 milioane de decese pe an în lume, fără a se lua în considerare fumatul pasiv, încheie France Presse.
Vezi şi: Cel mai mare studiu pe tema fumatului pasiv a ajuns la o concluzie surprinzătoare