Astfel, dacă în anul şcolar 2016-2017 s-au înregistrat cinci incidente în unităţile de învăţământ din judeţul Tulcea, în anul şcolar 2017-2018 numărul lor a ajuns la 17, toate fiind infracţiuni de loviri şi alte violenţe. Dintre acestea, patru s-au înregistrat în mediul rural, iar 13 au fost sesizate în mediul urban. Cele mai multe infracţiuni s-au petrecut în municipiul Tulcea, şase dintre ele în şcolile primare, iar cinci în incinte liceelor, în oraşele Babadag şi Măcin înregistrându-se câte un eveniment.
„În 14 cazuri autorul infracţiunii este elev al unităţii unde s-a comis fapta iar în 11 cazuri atât victima cât şi autorul sunt din cadrul aceleiaşi unităţi şcolare. Din totalul de 17 evenimente înregistrate, cinci s-au comis în unităţi asigurate cu pază umană exclusiv, cinci în unităţi asigurate cu sisteme de securitate exclusiv şi şapte s-au înregistrat în unităţi asigurate cu pază umană şi sisteme de securitate exclusiv”, se arată în raportul semnat de adjunctul inspectorului şef al IPJ, comisar şef de poliţie Valentin Marian Popa.
Potrivit sursei citate, în anul şcolar care s-a încheiat nu s-au înregistrat infracţiuni împotriva elevilor şi personalului didactic care să aibă un grad de pericol social ridicat sau care să fie săvârşite cu un mod de operare deosebit, exceptând incidentul înregistrat în municipiu, în care a fost implicată mama unei eleve. Aceasta a intrat în sala de curs, în timpul orei de limba franceză, şi a lovit un elev şi o profesoară care a încercat să-l apere pe acesta.
„Accesul în unitate era asigurat impropriu de către personal auxiliar, postul de pază fiind vacant (…), unitatea de învăţământ efectuând demersuri în vederea ocupării funcţiei”, se menţionează în raportul IPJ.
Conform acestuia, din cele 141 de unităţi de învăţământ care au funcţionat în anul şcolar 2017-2018 în judeţul Tulcea, 46 nu dispun de pază umană sau de sisteme tehnice de supraveghere.