UPDATE – Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 23 iunie, ora 14 – 24 iunie, ora 08.
”În intervalul menţionat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp”, conform ANM.
ANM-Avertizare-generala-T0-240623095836Numărul judeţelor aflate sub avertizare cod roşu de caniculă creşte duminică, fiind afectată şi Capitala. Meteorologii precizează că la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.
Un cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat este valabil duminică pentru Banat, sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei, unde valul de căldură se va menţine, dar va diminua ca intensitate
”În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 şi 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.
Mai multe regiuni se vor afla duminică sub avertizare cod portocaliu, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat
”Valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei şi local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează meteorologii.
Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
Tot duminică, este valabilă o avertizare cod roşu, ANM anunţând val de căldură persistent şi intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi în municipiul Bucureşti.
Prognoza meteo. Caniculă extremă cu reprize de furtuni violente toată săptămâna
”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, precum şi în municipiul Bucureşti, valul de căldură va fi persistent şi intens, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (noapte tropicală)”, conform meteorologilor.
Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
La începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice.
Intervenţii ale pompierilor în mai multe zone, în urma vijeliilor. Mii de consumatori au rămas fără energie electrică – FOTO
Pompierii de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale mai multor judeţe au intervenit, în ultimele ore, pentru degajarea mai multor arbori doborâţi de furtună. În Harghita mii de gospodării au rămas fără electricitate din cauza avariilor produse de vijelie pe reţeaua de alimentare. La Satu Mare, copaci au fost doborâţi pe mai multe străzi.
În judeţul Harghita, populaţia a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT cu privire la furtună. În cinci localităţi din judeţ, mii de gospodării au rămas nealimentate cu energie electrică din cauza avariilor produse pe reţeaua de alimentare. În localităţile Ditrău şi Jolotca, 2547 de utilizatori nu au curent electric după ce furtuna a afectat 26 de posturi de transformare.
Alţi 532 de utilizatori, din localităţile Borzont, Ciumani şi Beta, nu au curent electric din cauza avariilor provocate de vânt şi ploaie. Echipajele distribuitorului de energie electrică acţionează în teren pentru remedierea defecţiunilor.
Tot în Harghita, în municipiul Topliţa un copac a căzut peste un autoturism, vântul a rupt fire electrice care au căzut de pe un stâlp, iar doi arbori au căzut pe DN 13 B, între localităţile Borzont si Praid, darc şi pe DN 12 C, la Lacu Roşu.
De asemenea, pompierii voluntari au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un cuib de barză de pe stâlp de electricitate, în localitatea Joseni.
În Satu Mare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 01:30 – 02:40, pompieiri au acţionat pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi pe strada Prahova şi strada Vasile Lucaciu din municipiul Satu Mare, pentru degajarea unui copac doborât de vânt, pe carosabil, în localitatea Turulung Vii, pentru îndepărtarea unui cablu electric căzut pe carosabil, pe strada Lazăr Gavril, municipiul Satu Mare şi pentru evacuarea apei din pasajul d epe Bulevardul Octavian Goga, în municipiul Satu Mare
De asemenea, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative în localităţile: Valea Vinului, Certeze, Oraşu Nou. În urma evenimentelor nu s-au înregistrat victime.