‘Așa cum stau lucrurile acum, până la mijlocul lui aprilie este posibil să avem 100.000 de oameni pe teritoriul Greciei’, a declarat responsabilul pentru operațiuni al UNHCR George Okoth-Obbo, avertizând că ar putea exista o criză umanitară care să necesite ‘mobilizare internațională’.
Okoth-Obbo a susținut un discurs la o conferință organizată la Roma de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Într-un comunicat separat, UNHCR a evaluat numărul migranților blocați în prezent în Grecia la circa 30.000, dintre care o treime la punctul de frontieră Idomeni cu Macedonia, și a descris situația drept una ‘care se deteriorează rapid’.
‘Suntem în criză de timp și este nevoie urgentă de un leadership puternic și de viziune de la liderii europeni pentru a aborda ceea ce este, în opinia mea, o situație care poată fi încă gestionată dacă este tratată corect’, a declarat șeful UNHCR, Filippo Grandi, informează Agerpres.
Citeşte şi Macedonia şi-a deschis frontiera pentru refugiaţi
‘Aceasta este la fel de mult o criză a solidarității europene, pe cât este una a refugiaților’, a adăugat el.
Un alt oficial ONU, Vincent Cochetel, a declarat că majoritatea copleșitoare a refugiaților provin din țări devastate de război, 48% dintre aceștia fiind sirieni, 26% afgani și 17% irakieni.
‘91% dintre oamenii care ajung în Grecia provin din aceste trei crize majore. Așa că, să-i numim migranți ilegali este nedrept. M-am săturat să aud vorbindu-se de migranți ilegali când vorbim de sirieni care fug din Alep’, a declarat Cochetel pentru presa din Bruxelles.