”În 2018, JTIC a înregistrat în lume un total de 15.321 de atacuri comise de grupări armate nonstatale, care s-au soldat cu 13.483 de morţi” în rândul persoanelor care nu aparţin acestor grupări, a declarat miercuri Matthew Henman, directorul centrului de cercetare, citat într-un comunicat.
Acest număr este cel mai slab înregistrat de JTIC de când a început să colecteze aceste date, în 2009. Numărul atentatelor, în scădere cu 33,1% în decurs de un an, este însă cel mai mic din 2011.
Primul element evidenţiat în explicarea acestei evoluţii sunt pierderile teritoriale suferite de SI în Irak şi Siria până în 2017, care au ”redus sensibil capacitatea grupării de a opera”, potrivit JTIC. SI a fost responsabil de 1.327 de atacuri care au provocat moartea a 3.151 de persoane – date în scădere cu 71% şi, respectiv 51,5%, potrivit news.ro.
Citeşte şi Jens Stoltenberg: Contribuţiile României la NATO fac Alianţa să fie mai puternică şi mai sigură
Acest fenomen, combinat cu recucerirea de către Guvernul sirian a controlului asupra unei părţi tot mai mari a teritoriului sirian, ”înăuntrul şi în jurul Damascului, dar şi în centru şi sud”, au antrenat o scădere cu 63,6% a numărului atentatelor în Siria.
Invers, cu 4.180 de morţi cauzate de terorism, Afganistanul devine ”ţara cea mai periculoasă din lume”, se subliniază în raport, din cauza persistenţei atacurilor SI şi ”ascensiunii puterii talibanilor”.
Pe continentul european, JTIC subliniază ”intensificarea activităţilor operaţionale a două grupări militante separatiste proruse”, aflate la originea creării ”republicilor populare” autoproclamate la Lugansk şi Doneţk, în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, potrivit news.ro.
În Ucraina au fost comise, anul trecut, 4.422 de atacuri, al căror bilanţ este de 92 de morţi.