În ultimul trimestru al lui 2013, erau 144.000 de muncitori născuţi în cele două ţări est-europene, care lucrau în Marea Britanie, conform cifrelor oficiale. Aceasta a reprezentat o creştere cu 42% faţă de cei 102.000 care se aflau în ţară în aceeaşi perioadă a anului precedent, dar şi o creştere de 62% faţă de ultimul trimestru al lui 2011.
Creşterea înregistrată la finalul anului trecut a avut loc chiar înainte ca cetăţenii din cele două ţări foste comuniste să obţină acces deplin pe piaţa muncii din Marea Britanie începând cu 1 ianuarie a.c., potrivit publicaţiei britanice, citată de Agerpres.
Cifrele ONS arată, de asemenea, că a existat o creştere a numărului de români şi bulgari raportat la cetăţenie şi mai puţin prin naştere. Această cifră a ajuns la 125.000 în ultimul trimestru al lui 2013, în creştere cu o treime în regim anual. Până la începutul acestui an, românii şi bulgarii puteau veni în Marea Britanie la muncă numai dacă un angajator le-ar fi garantat viza, dacă erau propriii lor angajaţi sau în baza unui contract temporar pentru activităţi în agricultură, unde există penurie de mână de lucru.
Tratatul de aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE.
Marea Britanie a fost una dintre ţările care au menţinut aceste restricţii până la 31 decembrie anul trecut, ceea ce s-a tradus prin faptul că populaţiile însumate ale României şi Bulgariei, adică 29 de milioane de persoane, au primit de la 1 ianuarie 2014 dreptul deplin de a veni şi a-şi căuta loc de muncă pe teritoriul britanic, notează The Telegraph, citat de Agerpres.