După ce clienţii sucursalei bancare din Piteşti au stat la coadă pentru a-şi verifica cutiile de valori, a mai apărut un păgubit, informează România TV. Bărbatul a descoperit în cursul zilei de joi că banii pe care îi avea în caseta de valori, în jur de 100.000 de euro, au dispărut.
Până în prezent, 12 casete de valori din această sucursală bancară au fost golite, iar una dintre ele a fost luată cu totul. Prejudiciul depăşeşte 1,5 milioane de euro în bani şi bijuterii.
Poliţia are deja un cerc de suspecţi. Este vorba de un cetăţean danez cu nume spaniol şi un român. Aceştia, în mod suspect, au mers zi de zi la bancă, timp de câteva luni, pentru a-şi verifica casetele închiriate. IGPR a cerut controale în toate băncile din ţară, ca să stabilească dacă există probleme şi în alte sedii.
Conform anchetatorilor, la sucursala BCR din centrul Piteştiului sunt 300 de cutii de valori, dintre care 105 sunt închiriate, iar 37 dintre acestea nu fuseseră verificate, până miercuri, de către clienţi.
Prima reclamaţie privind dispariţia de bijuteri şi bani dintr-o cutie de valori de la a sucursala BCR din centrul Piteştiului a fost depusă vineri, când o familie a reclamat că din cutia de valori i-au fost furaţi 130.000 de dolari şi 49.000 de lei, precum şi bijuterii din aur şi un ceas vechi de o sută de ani.
Directorul de comunicare al BCR Ionuţ Stanimir a declarat, marţi, că nu există indicii privind vinovăţia vreunui angajat al băncii în cazurile privind dispariţia unor bani şi valori, reclamate la Poliţie, iar banca va evalua „obligaţia morală” de a despăgubi clienţii, chiar dacă nu există o obligaţie contractuală.
El le-a descris jurnaliştilor sistemul de securitate al băncii din zona de Tezaur şi procedura deschiderii unei casete de valori, cu „trei bariere de securitate”, precizând că în niciun moment „un angajat al băncii nu vede, nu observă, nu are idee ceea ce se află în interiorul acesteia”.
Întrebat dacă există posibilitatea ca un client care are o casetă închiriată să poată deschide o altă casetă pe care a avut-o cândva şi după care şi-a făcut mulajul cheii, Stanimir a precizat că „nu există această posibilitate” şi i-a îndemnat pe jurnalişti să întrebe organele de anchetă despre acest mod de operare.
Chestionat dacă se schimbă încuietorile în momentul în care o casetă de valori este închiriată de alt proprietar, directorul de comunicare al BCR a precizat că o să verifice „acest aspect”, iar întrebat din nou dacă se poate face un mulaj după cheie Stanimir le-a spus jurnaliştilor că nu poate comenta şi i-a îndemnat din nou să întrebe Poliţia despre o asemenea situaţie.