Numărul pentru SMS-uri de URGENŢĂ 113 este funcţional. Cine poate să îl folosească

Începând de luni, persoanele care au dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească numărul unic 113 pentru a cere ajutor atunci când se află în situaţii de urgenţă.
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 07:51
Numărul pentru SMS-uri de URGENŢĂ 113 este funcţional. Cine poate să îl folosească

Numărul unic 113 pentru SMS-urile asociate apelurilor de urgenţă este funcţional începând de luni, 26 octombrie 2015. Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot să folosească gratuit acest număr atunci când au nevoie, potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Un SMS asociat unui apel de urgenţă este considerat „orice mesaj scurt, transmis ulterior unui apel de urgenţă, privind aceeaşi situaţie de urgenţă, către Serviciul de urgenţă 112, de o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire înregistrată la administratorul SNUAU (Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă – n. red.), care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie”, aşa cum prevede Legea nr. 132/2015, care a introdus în mod legal posibilitatea folosirii numărului 113.

Totusi, persoanele cu dizabilităţi pot să folosească numărul 113 doar după ce îşi înregistrează propriul număr de telefon în baza de date a Sistemului pentru apeluri de urgenţă.

Legea nr. 132/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 401 din 8 iunie şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu, pe 11 iunie. Între timp, aşa cum STS a anunţat la acel moment, autorităţile s-au ocupat de implementarea tehnică a noului serviciu.

Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire care au o urgenţă trebuie să sune mai întâi la numărul unic 112, potrivit comunicatului publicat de STS. Operatorul 112 va răspunde, dar nu va iniţia un dialog, ci va închide apelul, asta pentru că apelantul va fi identificat automat ca fiind o persoană cu dizabilităţi.

După închiderea apelului, persoana în cauză va primi imediat un SMS cu textul „Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului„. Apelantul va răspunde prin SMS la 113, descriind pe scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa (inclusiv judeţul).

Este posibili ca operatorul 112 să revină cu întrebări suplimentare după transmiterea SMS-ului apelantului. În această situaţie, se indică răspunderea scurtă şi cât se poate de exactă la întrebări. Operatorul 112 va transmite informaţiile obţinute de la apelant către agenţiile de intervenţie (poliţie, ambulanţă, pompieri, după caz), care vor acorda ajutorul necesar.

SMS-urile transmise de pe numere de telefon care nu sunt înregistrate în baza de date a persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire vor fi respinse automat.

Persoanele care vor transmite cu rea-voinţă, în mod repetat, SMS-uri la numărul 113 vor risca să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se va aplica şi pentru SMS-urile care aduc injurii operatorilor 112.

Persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire au la dispoziţie mai multe variante de înregistrare în baza de date a serviciului de urgenţă. Mai exact, este vorba de înregistrarea la birourile temporare sau la sediile STS, înregistrarea prin poştă şi înregistrarea online. Astfel, înregistrarea la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile teritoriale STS (adresele şi programul acestora sunt disponibile aici) se face prin depunerea următoarelor documente:

  • cererea de înregistrare;
  • copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal al acesteia;
  • copiile actelor care atestă dizabilitatea;
  • copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.

În cazul înregistrării prin poştă, în documentul de presă scrie că trebuie solicitat un exemplar al cererii de înscriere la unul dintre sediile STS sau la birourile temporare de asistenţă la înscriere. Totodată, cererea este disponibilă şi online, aici.

După completarea, semnarea cererii şi anexarea copiilor documentelor enumerate mai sus, beneficiarul serviciului de urgenţă trebuie să sigileze actele într-un plic şi să-l trimită la adresa Splaiul Independenţei, nr. 323A, sector 6, Bucureşti.

Înscrierea online se face pe site-ul www.112.ro, în subsecţiunea „Înregistrare” a secţiunii „Serviciul SMS 113”. Persoana în cauză trebuie să completeze formularul online, iar apoi să scaneze şi să încarce copiile documentelor menţionate mai sus.

Dacă persoana cu dizabilităţi apelează la un reprezentant legal, acesta trebuie să completeze şi formularul online destinat reprezentanţilor legali, care este disponibil în aceeaşi subsecţiune a site-ului. În acelaşi timp, acesta trebuie să încarce şi documentul prin care îşi dovedeşte calitatea de reprezentant legal.

Reprezentanţii STS notează că, dacă toate condiţiile de înscriere sunt îndeplinite, iar datele şi documentele transmise sunt corecte şi complete, un SMS de confirmare este transmis la numărul de telefon declarat în cererea de înregistrare. Din acel moment, beneficiarul serviciului de urgenţă poate folosi numărul unic 113.

Citeşte şi Linie telefonică gratuită pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Cât de deștept ești în funcție de forma frunții. Mihai Voropchievici: Ei au o inteligenţă sclipitoare
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DETALII NOI | Primele DECLARAȚII ale presupusului criminal al doctoriței din Brăila. A procedat fix ca în filme 😱
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Măsuri drastice pentru turiști în Calpe: Amenzi pentru ocuparea plajelor înainte de ora 09:00
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'