Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat, joi seară, că a fost confirmat un nou deces provocat de gripă, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 62 de ani din judeţul Bihor.
Pacienta a suferit de infecţie cu virus gripal de tip B şi avea boli cronice.
Specialiştii CNSCBT au precizat că femeia se vaccinase antigripal, dar a murti în cursul zilei de marţi.
Acesta este cel de-al 31-lea deces provocat de gripă în sezonul 2017 – 2018.
Tot joi, CNSCBT a anunţat că activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în ultima săptămână, „în focare locale (Bucureşti, Constanta, Olt, Braşov, Iaşi) cu tendinţă de extinderea regională şi cazuri sporadice în unele judeţe”.
S-au înregistrat la nivel naţional 1.051 cazuri compatibile cu gripa, faţă de 142 cazuri înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.
Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, şcolilor sau al farmaciilor, cât şi de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.
Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.
Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.