Românii merg ca turiști în Mexic, unde nu au nevoie de viză, iar acolo sunt preluați de rețelele de traficanți, care îi duc la granița cu SUA. În ultimele opt luni a fost înregistrat un nou record: peste 2.200 de migranți ilegali din țara noastră au fost prinși după ce au traversat fluviul Rio Grande.
Printre sutele de migranți din America Centrală, care traversează zilnic cu pluta fluviul Rio Grande din Mexic în Texas, în sudul Statelor Unite, sunt şi câteva zeci de români care ies în evidență.
Polițiștii americani de frontieră care i-au prins imediat după ce au traversat fluviul au încercat să vorbească cu ei în spaniolă. După o pauză, câțiva dintre migranți au explicat într-o engleză stricată că sunt români, relatează un fotoreporter Reuters, citat de Digi24.
Sute de români de etnie romă au traversat în ultimele săptămâni granița Mexic – SUA, în Texas, în căutare de azil. Reporterii agenției Reuters au văzut cu ochii lor, în repetate rânduri în luna mai, cum grupuri mari formate din astfel de migranți traversează Rio Grande cu pluta. Cei cu care au stat de vorbă jurnaliștii spun că au fugit din România din cauza rasismului și vor să obțină azil în Statele Unite.
Romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa și au o lungă istorie de discriminare și excludere socială, mai notează agenția Reuters.
Într-un interval de trei săptămâni, un fotoreporter Reuters a văzut aproape 200 de români traversând granița în Texas prin mai multe puncte, unele grupuri fiind formate din 10-15 membri ai aceleiași familii.
Poliția de frontieră americană a prins până acum 2.217 români care au trecut ilegal granița în anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020), față de 266 în anul fiscal 2020 (octombrie 2019 – septembrie 2020) și de 289 în anul fiscal 2019 (octombrie 2018 – septembrie 2019), potrivit datelor oferite de autoritățile vamale americane, mai scrie Reuters.
Peste 2.000 de români au traversat granița în anul fiscal 2016. Migrația actuală este pe cale să devină cea mai mare din 2007, de când există date disponibile în funcție de naționalitate.