Numărul utilizatorilor de internet a ajuns la sfârşitul anului 2015 la 3,2 miliarde la nivel mondial

Numărul utilizatorilor de internet la nivel mondial a ajuns, la finele anului 2015, la aproximativ 3,2 miliarde, triplu față de cifrele înregistrate în ultimul deceniu, arată Raportul Băncii Mondiale 'Digital Dividends World Development 2016', dat, marți, publicității, într-o conferință de specialitate.
Filip Stan
09 feb. 2016, 10:51
Numărul utilizatorilor de internet a ajuns la sfârşitul anului 2015 la 3,2 miliarde la nivel mondial

Cu toate acestea, conform documentului, decalajul digital rămâne una dintre problemele existente în întreaga lume, iar în acest sens statistica arată că aproape 60% din populația lumii este offline și nu poate participa activ la economia digitală, scrie Agerpres.

În plus, per ansamblu, șase miliarde de oameni nu au acces la o conexiune de internet de mare viteză, aproximativ patru miliarde nu au acces la o conexiune internet și circa două miliarde de oameni nu dețin un telefon mobil. Pe de altă parte, în multe dintre gospodăriile din țările în curs de dezvoltare, există un telefon mobil, dar membrii gospodăriei nu au acces la electricitate sau la apă potabilă. De asemenea, aproape 70% dintre gospodăriile aflate într-una din ultimele cinci țări la nivel mondial privind gradul de dezvoltare economică sunt în aceeași situație.

Potrivit sursei citate, la nivel mondial, numărul utilizatorilor de internet s-a triplat în ultimul deceniu, de la un miliard, în 2005, la 3,2 miliarde, raportat la sfârșitul anului 2015.

La nivelul Uniunii Europene, un număr de trei ori mai mare de cetățeni care provin din țările dezvoltate folosesc serviciile online, comparativ cu cetățenii europeni din statele sărace, „ceea ce adâncește și mai mult clivajul dintre bogați și săraci’, se menționează în Raportul Băncii Mondiale.

În ceea ce privește costurile serviciilor de telefonie mobilă standard, rezultatele raportului citat arată că, în 2013, acestea erau de 50 de ori mai ridicate în țările dezvoltate decât prețurile practicate în statele sărace.

Pe de altă parte, în sectorul guvernamental, rămân actuale o serie de probleme ce au în prim-plan lipsa managementului în relațiile cu clienții pe zona de servicii, precum și un grad scăzut al implicării cetățenilor.

‘Multe guverne utilizează tehnologia digitală în mod eficient pentru furnizarea adecvată de informații, monitorizarea serviciilor, precum și eliberarea de autorizații pentru afaceri și derularea alegerilor electorale. Guvernele, în schimb, nu au reușit să rezolve două probleme de maximă importanță: cum să îmbunătățească managementul relațiilor cu clienții pe zona de servicii și cum să crească implicarea cetățenilor. În prezent, rămâne un clivaj semnificativ între tehnologie și instituții, sectorul public, în care gradul de transparență este destul de scăzut, poate fi îmbunătățit cu ajutorul tehnologiei digitale care crește eficiența funcției de monitorizare și de control, însă acest lucru nu crește implicarea civică’, relevă raportul Băncii Mondiale.

Cele mai recente date ale Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată că, în România, conexiunile la internetul mobil de bandă largă (broadband) se situau, la jumătatea anului 2015, la 12,7 milioane, în creștere cu 22% față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce în sectorul telefoniei mobile erau activi 22,7 milioane de utilizatori, cu 1,8% mai mulți decât în S1 din 2014.

În ceea ce privește traficul la internet, prin intermediul conexiunilor mobile, utilizatorii români au efectuat, în semestrul I din anul anterior, 38.400 TB, în creștere cu 87% față de aceeași perioadă a anului 2014.

Totodată, în privința conexiunilor broadband la puncte fixe, statistica ANCOM arată faptul că, la jumătatea anului trecut, 4,1 milioane de români accesau internetul folosind acest tip de conexiune, iar traficul total realizat a fost de 2,2 milioane TB. Din totalul celor 4,1 milioane de conexiuni în bandă largă la puncte fixe, 48% permiteau viteze de cel puțin 100 Mbps, 14% viteze de cel puțin 30 Mbps și mai mici de 100 Mbps, 23% viteze de cel puțin 10 Mbps și mai mici de 30 Mbps, 14% viteze de cel puțin 2 Mbps, dar mai mici de 10 Mbps, iar restul de 1% conexiuni cu viteze sub 2 Mbps.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează, marți, în parteneriat cu Banca Mondială, conferința de lansare, în România, a raportului ‘Digital Dividends World Development 2016’.

Citeşte şi

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Noua decizie a intrat deja în vigoare. Ce se întâmplă cu cărțile de identitate
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ANAF a dat ordin. Românii sunt obligați în mai 2025. Termen limită obligatoriu - vineri, 9 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri