Numărul utilizatorilor de internet a ajuns la sfârşitul anului 2015 la 3,2 miliarde la nivel mondial

Numărul utilizatorilor de internet la nivel mondial a ajuns, la finele anului 2015, la aproximativ 3,2 miliarde, triplu față de cifrele înregistrate în ultimul deceniu, arată Raportul Băncii Mondiale 'Digital Dividends World Development 2016', dat, marți, publicității, într-o conferință de specialitate.
Filip Stan
09 feb. 2016, 10:51
Numărul utilizatorilor de internet a ajuns la sfârşitul anului 2015 la 3,2 miliarde la nivel mondial

Cu toate acestea, conform documentului, decalajul digital rămâne una dintre problemele existente în întreaga lume, iar în acest sens statistica arată că aproape 60% din populația lumii este offline și nu poate participa activ la economia digitală, scrie Agerpres.

În plus, per ansamblu, șase miliarde de oameni nu au acces la o conexiune de internet de mare viteză, aproximativ patru miliarde nu au acces la o conexiune internet și circa două miliarde de oameni nu dețin un telefon mobil. Pe de altă parte, în multe dintre gospodăriile din țările în curs de dezvoltare, există un telefon mobil, dar membrii gospodăriei nu au acces la electricitate sau la apă potabilă. De asemenea, aproape 70% dintre gospodăriile aflate într-una din ultimele cinci țări la nivel mondial privind gradul de dezvoltare economică sunt în aceeași situație.

Potrivit sursei citate, la nivel mondial, numărul utilizatorilor de internet s-a triplat în ultimul deceniu, de la un miliard, în 2005, la 3,2 miliarde, raportat la sfârșitul anului 2015.

La nivelul Uniunii Europene, un număr de trei ori mai mare de cetățeni care provin din țările dezvoltate folosesc serviciile online, comparativ cu cetățenii europeni din statele sărace, „ceea ce adâncește și mai mult clivajul dintre bogați și săraci’, se menționează în Raportul Băncii Mondiale.

În ceea ce privește costurile serviciilor de telefonie mobilă standard, rezultatele raportului citat arată că, în 2013, acestea erau de 50 de ori mai ridicate în țările dezvoltate decât prețurile practicate în statele sărace.

Pe de altă parte, în sectorul guvernamental, rămân actuale o serie de probleme ce au în prim-plan lipsa managementului în relațiile cu clienții pe zona de servicii, precum și un grad scăzut al implicării cetățenilor.

‘Multe guverne utilizează tehnologia digitală în mod eficient pentru furnizarea adecvată de informații, monitorizarea serviciilor, precum și eliberarea de autorizații pentru afaceri și derularea alegerilor electorale. Guvernele, în schimb, nu au reușit să rezolve două probleme de maximă importanță: cum să îmbunătățească managementul relațiilor cu clienții pe zona de servicii și cum să crească implicarea cetățenilor. În prezent, rămâne un clivaj semnificativ între tehnologie și instituții, sectorul public, în care gradul de transparență este destul de scăzut, poate fi îmbunătățit cu ajutorul tehnologiei digitale care crește eficiența funcției de monitorizare și de control, însă acest lucru nu crește implicarea civică’, relevă raportul Băncii Mondiale.

Cele mai recente date ale Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată că, în România, conexiunile la internetul mobil de bandă largă (broadband) se situau, la jumătatea anului 2015, la 12,7 milioane, în creștere cu 22% față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce în sectorul telefoniei mobile erau activi 22,7 milioane de utilizatori, cu 1,8% mai mulți decât în S1 din 2014.

În ceea ce privește traficul la internet, prin intermediul conexiunilor mobile, utilizatorii români au efectuat, în semestrul I din anul anterior, 38.400 TB, în creștere cu 87% față de aceeași perioadă a anului 2014.

Totodată, în privința conexiunilor broadband la puncte fixe, statistica ANCOM arată faptul că, la jumătatea anului trecut, 4,1 milioane de români accesau internetul folosind acest tip de conexiune, iar traficul total realizat a fost de 2,2 milioane TB. Din totalul celor 4,1 milioane de conexiuni în bandă largă la puncte fixe, 48% permiteau viteze de cel puțin 100 Mbps, 14% viteze de cel puțin 30 Mbps și mai mici de 100 Mbps, 23% viteze de cel puțin 10 Mbps și mai mici de 30 Mbps, 14% viteze de cel puțin 2 Mbps, dar mai mici de 10 Mbps, iar restul de 1% conexiuni cu viteze sub 2 Mbps.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează, marți, în parteneriat cu Banca Mondială, conferința de lansare, în România, a raportului ‘Digital Dividends World Development 2016’.

Citeşte şi

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Un mare oraș din România se transformă total. Va fi de nerecunoscut
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Furtul unei toalete din aur, surprins în imagini în premieră
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar