În turul doi al prezidențialelor din 2014, Victor Ponta, pe atunci prim-ministru și candidat la președinția României, ar fi cerut să taie panglica la acel tronson de autostradă pentru a câștiga capital electoral. Ioan Rus, ministrul Transporturilor și Narcis Neaga, șef al CNADNR la acea vreme, au cerut constructorului italian să se facă luntre și punte și să se realizeze inaugurarea tronsonului de autostradă. Se pare că solicitarea autorităților române a picat mănușă celor de la Impregilio Salini, care erau într-o întârziere de un an și jumătate față de termenul de predare din contract.
Constructorul italian, antreprenor general, s-a conformat și a inaugurat tronsonul în cauză. La vreo zece luni de la inaugurare, șoseaua s-a crăpat, apoi s-a surpat. Autostrada a fost închisă și a început ancheta.
În toiul scandalului, fiecare a dat vina pe fiecare. Italienii de la Impregilio au dat vina pe Narcis Neaga și pe Guvernul României. Ba chiar au „scăpat” către presă o înregistrare a unei ședințe de lucru în care italienii avertizau partea română despre riscurile de a turna asfalt la minus 10 grade. După o perioadă de analiză și anchetă, Guvernul României a tras concluzia că italienii nu au respectat proiectul și calitatea materialelor, motiv pentru care au reziliat contractul. Corpul de control al Ministerului Transporturilor a sesizat DNA. Iar DNA, cu aplombul cunoscut, a pornit ancheta. Se întâmpla la sfârșitul anului 2015 și se vorbea atunci că este o anchetă pe siguranță națională. Iar procuror era nimeni altul decât Mihaela Moraru Iorga, cea alungată recent din DNA de către șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, scrie EVZ.
Cercetarea a început în forță, cu audieri, martori protejați, descinderi și alte proceduri specifice… Doar că, la un moment dat, ancheta a nimerit peste un cetățean numit Eduard Kovesi din Sibiu, cunoscut și sub numele de alint, Bebe. Bebe Kovesi.
Eduard „Bebe” Kovesi este fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA. În timpul scandalului Black Cube, despre Eduard Kovesi se spunea că a fost una dintre țintele detectivilor israelieni. Și s-a mai spus că la proces a refuzat să se constituie parte civilă sau vătămată împotriva spionilor israelieni.
Despre Eduard „Bebe” Kovesi, opinia publică cunoaște foarte puține lucruri. În principiu, fostul soț al Codruței Kovesi a fost un personaj discret la nivel național, aproape inexistent pentru presă. Bebe, în vârstă de 54 de ani, deține o firmă în Sibiu, Led Communications, care se ocupă cu televiziunea prin cablu, internet și alte activități care țin de domeniul telecomu nicațiilor. În presă a apărut informația cum că, inițial, a fost angajat al companiei RCS&RDS după care firma sa, Led Communications, a intrat în relații contractuale cu fostul angajator. Afaceri legate de telecomunicații, desigur. Însă prosperitatea ultimilor ani nu i-a fost adusă lui Kovesi de afacerile cu fibra opică și internet, așa cum lasă de înțeles siteul firmei sale, ci de afacerea din construcțiile de autostrăzi. Pentru că Bebe Kovesi a fost implicat până peste cap în furnizarea de materiale de construcții pentru autostrada Sibiu-Orăștie, Lugoj-Deva și Sebeș-Turda, pe loturile unde au lucrat firme italiene, în special Salini Impregilio, dar mai ales firmele românești tampon ale italienilor.
Eduard Kovesi, paravan de milioane de euro pentru o firmă din Ardeal
Eduard „Bebe” Kovesi a vândut materiale de umplutură către constructorii de autostrăzi din zonă – pietriș, balastru, pământ de umplutură etc – direct sau prin intermediul unor fi rme înfi ințate pe repede înainte de către alți afaceriști care nu au avut în viața lor treabă cu domeniul construcțiilor. De fapt, Kovesi nu a făcut altceva decât să se interpună în contractele de furnizare de materiale de construcții, pentru a asigura „spatele” și protecția fi rmelor de construcții, în schimbul unor milioane de euro, așa cum rezultă din datele contabile ale fi rmei Led Communications.
Rolul firmei patronate de fostul soț al șefei DNA în afacerea de asfaltare
Pentru a înțelege rolul firmei Led Communications și în special a lui Bebe Kovesi, trebuie amintit că în urma analizelor efectuate de către corpul de control al Ministerului Transporturilor și al certificatelor de neconformitate emise de către consultantul autostrăzii, Consitrans, cauzele surpării porțiunii de autostradă nu a fost cauzată de turnărea asfaltului la minus 10 grade, ci de materialele puse în terasament.
S-a vorbit în raport despre faptul că din patru sorturi de balastru, trei au fost neconforme și unul lipsea cu desăvârșire. Iar o parte a acestor materiale din terasament au fost livrate de către Led Communications, firma de internet și televiziune prin cablu din Sibiu, deținută de către fostul soț al Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, instituție care a deschis în anul 2015 un dosar de cercetare penală pentru lotul 3 din autostrada Sibiu Orăștie.
Organizarea de șantier a celor de la Omaum Construct s-a făcut în incinta unei ferme dezafectate deținută de un om de afaceri din Sibiu, Mircea- Muc Pătru, prieten bun al lui Bebe Kovesi. Muc deținea în proprietate și un deal în preajmă. Dealul a fost excavat și mutat în terasamentul autostrăzii prăbușite. Derularea afacerii s-a făcut între firmele Led Communications, Omaum Construct și Impregilio.
Reacţia DNA:
„În cuprinsul articolului apărut în data de 12 iulie 2017 în cotidianul Evenimentul Zilei, pagina 3, 4 și 5, sub titlul ” Numele lui Kovesi, implicat intr-un dosar de corupție: Autostrada Sibiu- Oraștie. Ancheta a fost oprită de DNA”, autorul a asociat numele procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu cel al unei alte persoane despre care afirmă că ar fi desfășurat diverse afaceri presupus nelegale în contextul construcției segmentului de drum menționat. Mai mult, într-un mod ostentativ, pe prima pagină a ziarului apare fotografia doamnei procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Deși pe site-ul www.pna.ro există precizări privind „Autostrada Sibiu-Oraștie”, respectiv „procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 decembrie 2015, față de inculpatul NEAGA NARCIS ȘTEFAN, la data faptei director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA (C.N.A.D.N.R.) (…)”, autorul articolului acreditează , în mod greșit, doar ideea că această cauză penală a fost abandonată.
Prin urmare, maniera în care a fost prezentată această informație este incorectă, autorul articolului induce în eroare cititorii, prin acreditarea ideii că „Ancheta a fost oprită de DNA”, în condițiile în care dosarul respectiv este în lucru.
De asemenea, în mod mincinos pe parcursul articolul se fac referiri la implicarea procurorului șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în „oprirea anchetei”, se arată într-un drept la replică transmis de DNA.