Scurgerea a două milioane de email-uri şi de alte documente, în principal din paradisul offshore din Insulele Virgine Britanice, are potenţialul de a provoca un şoc seismic la nivelul mondial pentru un comerţ off-shore în plină expansiune, scrie The Guardian, citat de Agerpres.
În Franţa, Jean Jacques Augier, co-trezorierul companiei preşedintelui Francois Hollande şi totodată un prieten apropiat al acestuia, a fost forţat să îşi identifice în mod public partenerul său de afaceri chinez. În Mongolia, ministrul de finanţe şi vicepreşedinte al Parlamentului, Bazarts Sangajav, susţine că ar putea demisiona din politică, în urma acestei anchete privind o companie şi un cont elveţian înfiinţate în perioada în care era ministru de finanţe între 2008 şi 2012.
Numele au fost dezvăluite în cadrul unui proiect innovator desfăşurat de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, în colaborare cu The Guardian şi alte organism ale mass-media internaţionale, care îşi publică rezultatele de cercetare în comun în această săptămână.
Proiectul se poate dovedi extreme de dăunător pentru siguranţa celor mai bogaţi oameni din lume, deveniţi dintr-o dată nesiguri că averile lor rămân ascunse guvernelor şi vecinilor.
Pe lista bogaţilor cu averea ascunsă în paradisuri offshore se numără:
Se estimează că peste 20 de trilioane de dolari, aparţinând unor persone fizice bogate, ar putea fi depozitate în conturile off-shore din insulele Virgine Britanice- cel mai de success paradis fiscal secret care găzduia bogaţi.
Citeşte şi Prima Doamnă a Franţei dată în judecată pentru deturnare de fonduri