CSM ar putea COMPRIMA termenul de avizare a candidaţilor pentru procurori-şefi, la cererea lui Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii a primit de la premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, documentele celor şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din parchete şi cererea de schimbare a calendarului privind avizarea acestora, care vor fi analizate miercuri.
Iulian Tudor
10 apr. 2013, 07:32
CSM ar putea COMPRIMA termenul de avizare a candidaţilor pentru procurori-şefi, la cererea lui Ponta

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Monica Prejmereanu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, că instituţia a primit şi înregistrat documentele transmise de ministrul interimar al Justiţiei, Victor Ponta, pentru candidaţii propuşi în funcţiile de conducere de la DNA, DIICOT şi Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, respectiv CV-uri acestora, proiectele de management, declaraţiile pe proprie răspundere şi cele de interese.

De asemenea, CSM a primit de la ministrul interimar al Justiţiei o cerere de „comprimare” a calendarului de lucru în cazul avizării acestor propuneri, a mai spus Monica Prejmereanu.

În cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r.), fără oră, se va întruni Secţia de procurori, care va trece în revistă aceste documente, iar dacă ele sunt complete şi nu există lipsuri procedurale, ar putea trece şi la o comprimare a termenului, ţinând cont că ministrul interimar al Justiţie a trimis documentele pe 8-9 aprilie, în vreme ce termenul procedural era pe 30 aprilie. Din start câştigă 20 de zile trimiţând aceste documente„, a adăugat Monica Prejmereanu.

Potrivit acesteia, preşedintele CSM va întruni Secţia pentru procurori şi va discuta aceste aspecte în măsura posibilităţilor.

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că va participa la şedinţa de joi a Consiliului Superior al Magistraturii, unde va ridica subiectul programului de audiere a propunerilor pentru funcţiile de procurori şefi, iar până în acel moment vor fi depuse toate documentele candidaţilor pentru cele şase funcţiile de conducere din parchete.

Victor Ponta a spus că s-a întâlnit, luni seara, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, cu persoanele propuse pentru posturi de procurori, cu excepţia Laurei Kovesi, care se află în continuare la Bruxelles, dar care i-a transmis planul de management.

El preciza că va transmite marţi dosarele depuse de aceştia către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi că va participa, ca ministru interimar al Justiţiei, la audieri.

Ponta a mai spus că a avut o discuţie cu Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta şi-a exprimat acordul pentru preluarea conducerii DNA.

Laura Codruţa Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe lista propunerilor mai sunt Bogdan Licu pentru postul de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Propunerile au fost transmise în 3 aprilie de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii. Premierul preciza atunci că, după ce va primi toate documentele de la cei şase candidaţi propuşi ca procurori şefi, va adresa Secţiei de procurori a CSM rugămintea de a gândi o optimizare a calendarului de verificare a acestora.

Potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, stabilit în 3 aprilie de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada 3 – 30 aprilie vor fi solicitate documentele care trebuie să însoţească candidaturile şi vor fi procesate aceste documente. Din 30 aprilie până în 21 mai vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management ale candidaţilor şi vor fi făcute verificări în cazul acestora, iar între 21 şi 28 mai vor fi analizate rezultatele acestui demers.

În 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor, iar avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, conform calendarului decis de CSM şi comunicat premierului.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a comunicat premierului şi documentele necesare pentru analizarea propunerilor de numire a procurorilor şefi, arătând că Secţia de procurori analizează lucrările pentru emiterea avizului în 30 de zile de la întocmirea acestora.

Propunerile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public sunt depuse la Consiliul Superior al Magistraturii împreună cu proiectele de management, curriculum vitae, 10 lucrări întocmite de fiecare candidat şi orice alte înscrisuri considerate relevante,

Direcţia resurse umane şi organizare întocmeşte, în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea propunerii minstrului Justiţiei, un referat în care consemnează: evoluţia carierei profesionale a candidatului, cu evidenţierea calificativului la ultima evaluare şi a menţiunii privind sancţiunile disciplinare aplicate în ultimii trei ani; îndeplinirea condiţiilor de vechime stabilite de lege pentru funcţia în care urmează a se dispune numirea; depunerea declaraţiilor prevăzute de articolul 55 alineatul 3, raportat la articolul 48 alineatul 11 din Legea 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a rezultatului verificării făcute de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, dacă acesta s-ar primi în termenul prevăzut de lege.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Se dau 30.000 de lei pe lângă salariu! Cine poate primi banii
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!