Organizatorii de nunţi vor trebui să revizuiască numărul de invitaţi pentru evenimentele programate anul acesta. Astfel, localurile unde se vor organiza nunţi vor trebui să aibă aprobare pentru numărul de persoane care vor intra acolo.
„Nu se poate, de exemplu, ca o sală să aibă pentru 100 de persoane, iar acolo să intre 200-300 de persoane. Cred că până la urmă treaba se duce în zona în care trebuie clarificat câte locuri ai, dacă pentru locurile respective ai aprobare şi să fie siguranţă„, a spus la România TV interpretul de muzică populară Aurel Tămaş, care este de acord cu această măsură.
În condiţiile în care ISU a dat aviz negativ pentru numeroase cămine culturale din mediul rural, nunţile de sat sunt astfel în pericol, ele nemaiputând fi organizate în astfel de locuri până la remedierea situaţiei. Chiar şi aşa, va trebui respectat cu stricteţe numărul maxim de persoane admis în locaţie, pentru a fi evitate tragediile de genul celei de la Colectiv.
„Pentru a organiza evenimente cum ar fi nunţile, trebuie schimbată destinaţie în sala de alimentaţie publică. Dacă se intentioneza să se organizeze evenimente mai mare de 200 de persoane, trebuie schimbată încă o dată destinaţia în sala aglomerată„, a declarat pentru PRO TV Marius Rus, de la ISU Bistriţa Năsăud.
Conform unei ordonanţe adoptate după tragedia de la Coelctiv, în cazul construcțiilor sau amenajărilor cu suprafață mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură și turism, autorizate din punct de vedere al securității la incendiu, se dispune măsura complementară de oprire a funcționării în oricare din următoarele situații:
– depășirea cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația de securitate la incendiu;
– depășirea numărului de niveluri supraterane față de valoarea de referință admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/grad de rezistență la foc;
-desființarea unei căi de evacuare atunci când potrivit reglementărilor tehnice specifice se impun două sau mai multe căi de evacuare, în concordanță cu valoarea de referință;
-reducerea prin elemente de construcție, cu mai mult de 25% din valoarea de referință a înălțimii/lățimii căilor de evacuare, în condițiile în care deficiența nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;
-desființarea instalațiilor/sistemelor de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, precum și a celor de iluminat de securitate pentru evacuare.