Moda a fost lansată de agenția de turism Cerca Travel, cea care oferă întreaga experiență contra cost. Anunțul de pe site-ul agenției din orașul Kyoto sună în felul următor: „Ești singură și nu știi dacă vei reuși să te căsătorești și să ai parte de o ceremonie nupțială în viitorul apropiat, însă ți-ar plăcea să ai niște fotografii cu tine în rochie de mireasă sau într-un kimono de nuntă superb acum, când ești tânără și frumoasă?„.
Pachetul de două zile pentru o „nuntă solo” costă 3.200 de euro și include mai multe servicii. Femeile își aleg singure o rochie de mireasă care le place, precum și un buchet și o coafură care le vine bine. În pachet sunt incluse și transportul într-o limuzină, cazarea la hotel, o sesiune foto și un album cu fotografiile rezultate, potrivit BBC. Pachetul nu include și o ceremonie religioasă propriu-zisă.
„Pentru femeile din Japonia, rochia de nuntă este un simbol al frumuseții. În cărțile de povești pe care le citeam când era copil, era întotdeauna o prințesă într-o țară străină. Pentru mine, căsătoria și purtarea unei rochii de mireasă sunt două lucruri total diferite. Am vrut să îmbrac rochia fără să mă căsătoresc„, a povestit Natsumi Akai, o japoneză în vârstă de 37 de ani, pentru „The Guardian”.
Citeşte şi Cum să-ţi organizezi nunta în funcţie de zodie
Natsumi Akai a avut mai multe relații de-a lungul timpului și a fost și logodită. A rupt însă logodna în momentul în care și-a dat seama că dacă s-ar fi căsătorit ar fi trebuit să renunțe la jobul ei, lucru pe care nu voia să îl facă.
„În Japonia nu avem prea des ocazia să ne îmbrăcăm elegant. Purtăm haine obișnuite. Din acest motiv visăm să purtăm rochii de mireasă – e un eveniment unic în viață. O nuntă solo este un punct de plecare, o celebrare a propriei persoane. Multe femei au renunțat deja la ideea de a găsi un partener sau la căsătorie, iar nunta solo le face să înțeleagă faptul că o căsătorie nu este singurul scop în viață„, a mai explicat ea.
Natsumi își ia peste tot albul său de nuntă: „Nu trebuie să îl arăt cuiva, pur și simplu îmi place să știu că îl am cu mine. Când mă supăr sau mă enervez, pot să mă uit la el: în acele momente eram cea mai bună versiune a mea. Multe femei își țin secrete nunțile solo. Eu aș vrea să nu fie considerat ceva rușinos. În Japonia nu există o cultură a terapiei dezvoltată, iar nunțile solo sunt terapeutice„.
Serviciul a fost lansat în mai 2014, iar de atunci 130 de femei din toată Japonia și-au organizat astfel de nunți prin intermediul agenției. Yukiko Inoue, președintele companiei, a povestit să a lansat pachetul „pentru a le încuraja pe femei să aibă sentimente pozitive față de ele însele”. Totuși, ea a admis că unele persoane i-au spus că s-ar simți „singure și triste” dacă ar încerca această experiență.